Тог 30. октобра 1938, у Ноћи вештица, америчка радио станица ЦБС емитовала је директан пренос инвазије Марсоваца на Земљу. Радило се о радио драми „Рат светова“ коју је режирао 23-годишњи глумац и продуцент Орсон Велс, али која је толико верно приказала напад ванземаљаца на Њујорк, да је изазвала до тада незабележену масовну панику широм Сједињених Америчких држава.

„Рат светова“ је настао по роману енглеског писца Херберта Џорџа Велса. Садржај драме је врло уверљив, директан радијски пренос инвазије током које тензија расте како Марсовци надиру, а Сједињене Америчке Државе са њима улазе у рат.

Емисија креће са Орсоном Велсом који говори о томе како нас ванземаљци посматрају, али он је убрзо прекинут и следе кратке вести о прогнози, па мало популарне музике из неког њујоршког хотела. Наредна је вест о необичним спектроскопским експлозијама на планети Марс виђеним из опсерваторије у Чикагу и некаквом гасу који се од Марса великом брзином креће ка Земљи. Програм се наставља музиком.

Убрзо следи нова информација – све америчке опсерваторије добиле су наредбу да прате евентуална нова дешавања, а ускоро ће своје виђење дати славни астроном, професор Пирсон (Орсон Велс) кога је на Принстону посетио репортер ЦБС-а. До тада – музика!

Професор Пирсон у изјави ЦБС-у каже да не верује у интелигентни живот на Марсу али не може да објасни гасне ерупције и актуелна дешавања која су сад већ узбунила све светске опсерваторије. Док даје изјаву репортеру, професору стиже порука из Њујоршког природњачког музеја да је један повећи метеорит пао на Њу Џерзи, на фарму у Гроверс Милу, и направио кратер.

Професор Пирсон, наравно, сматра да је то коинциденција и да нема везе с дешавањима на Марсу, али ипак креће с репортером ка кратеру. Репортер тамо извештава о хаосу, стотинама аутомобила и много полиције, а наводи да објекат који је пао није метеорит већ некакав цилиндар дужине око 30-ак метара. У следећем тренутку цилиндар се отвара, чују се повици и комешање, а репортер у шоку неповезано описује створења која надиру из цилиндра. Покушава да заузме бољи положај, а до тада – музика.

Стиже још полиције, чују се сирене, а онда репортер пријављује да севају чудни зраци. Људи вриште и програм се прекида. Нови прилог у емисији: астрономи окупљени на неком банкету су закључили да је на Марсу све под контролом. Музика, па вест о 6 мртвих у Гроверс Милу.

У овом моменту међу слушаоцима радио драме настаје паника. Док неки од њих хрле у Гроверс Мил да лично виде о чему је реч, други беже што даље од Њу Џерзија. У програму ЦБС-а професор Пирсон даје изјаву да не зна ништа о пореклу чудних бића, али говори о њиховом убојитом оружју које емитује вреле светлосне зраке.

Ванземаљци надиру, убијају и руше. Секретар унутрашњих послова држи драматичан говор у ком позива грађане да остану мирни али да се супротставе непријатељу. Извештаји се нижу један за другим. Свуда наоколо је црни гас који испуштају ванземаљци, а људи укључени у програм уживо умиру отровани.

Виђени су и други свемирски бродову, а ванземаљци сада већ надиру ка Њујорку из кога је за 2 сата евакуисано 2 милиона људи. Војска и артиљерија су уништени, комуникације не функционишу. На врху зграде станице ЦБС у Њујорку је извештач који описује како ванземаљци пролазе кроз град, блок по блок, док људи око њих, покошени отровним гасом, падају као муве. Затим и репортер умире уживо у програму.

И коначно – крај је драме: следи информација да су слушаоци имали прилике да чују драматизацију “Рата светова”.

Након овог врхунца, Орсон Велс у улози знаменитог професора Пирсона, можда последњег преживелог, завршава радио драму причом о догађајима који следе – тражећи преживеле људе, међу рушевинама Њујорка открива да су Марсовци помрли јер нису имуни на земаљске микробе.

Још током трајања драме, многи становници Њујорка и околине су бежали у паници, како би се спасили од Марсоваца и њиховог црног дима чији су смрад, тврде, и сами осетили. Други су чак приметили бљесак на небу и ванземаљце. Паника се дуго није смиривала, а о радио драми штампа је из дана у дан наставила да извештава.

На фотографији у прилогу, снимљеној дан после емитовања „Рата светова“ приказан је Орсон Велс док одговара на питања новинара, покушавајући да објасни како није могао да претпостави да ће емисија изазвати такву панику.

Но, слушаоци радија, тада још релативно новог медија, били су ненавикнути на радио драме, а нарочито на оне које верно имитирају стварност, ма како та стварност невероватна била. Иначе, на самом почетку емисије речено је да се ради о драми „Рат светова“, али очигледно многи слушаоци нису од почетка пратили емисију, а неки су информацију и занемарили после тако уверљиве представе.

У наредних месец дана о “Рату светова” објављено је више од 12.000 новинских чланака. Процењено је да је око половине од више од 6 милиона слушалаца било врло уплашено због онога што је чуло у Ноћи вештица на ЦБС-у, али је, после свега, Велс избегао казну. ЦБС је добио забрану да у драмске сврхе користи изјаве попут: „прекидамо програм ради важног обавештења“.

 

 

 

Драги читаоци, да бисте нас лакше пратили и били у току, преузмите нашу апликацију за АНДРОИД

naukakrozprice.rs

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име