Пре 102 године, 14. септембра 1918, српска војска, помогнута савезницима, кренула је у пробој Солунског фронта. Њихов победоносни јуриш у ослобођење Србије означио је и скори пораз Централних сила, а тиме и крај Првог светског рата.

Пре тачно 102 године – септембра 1918. године – Живојин Мишић, командант Главног штаба српске војске, упутио је својим војницима и официрима поруку коју су дуго чекали. У њој се, поред осталог, каже: „Сви команданти, командири и војници треба да буду ношени идејом – од брзине продирања зависи цео успех офанзиве.

Треба дрско продирати, без починка до крајњих могућности људске и коњске снаге. У смрт, само не стајте. С непоколебивом вољом и надом у Бога – јунаци напред у отаџбину.”

Ова наредба код војника је дочекана с одушевљењем. Она је значила да дуго очекивана операција – пробој Солунског фронта – коначно може да почне. Већ 14. септембра 1918. српска и француска артиљерија почеле су жестоко бомбардовање бугарских положаја, а сутрадан у 5.30 часова српска и француска пешадија кренуле су у одлучујући пробој. Тако је, пре стодве године, почела операција која је довела до пробоја фронта, ослобођења Србије, али и до слома Централних сила и завршетка Првог светског рата, највећег војног сукоба који је свет до тада видео.

НАРОД ДОСТОЈАН ПОШТОВАЊА:

ФРАНШЕ Д’ЕПЕРЕ: То су сељаци, скоро сви, то су Срби тврди на муци, трезвени, скромни, несаломиви, то су људи слободни, горди на своју расу и господари својих њива. Али дошао је рат. И ето како су се одмах, за слободу земље, ти сељаци претворили у војнике најхрабрије, најистрајније, најбоље од свих.

АРЧИБАЛД РАЈС: Франше д’Епере се користио оним што су његови претходници, нарочито генерал Сарај, створили на Солунском фронту, али је показао велику мудрост да прихвати савете једнога човека који је до краја познавао своју земљу и начин да у њој води рат.

КЕМАЛ АТАТУРК (приликом пријема првог српског представника у Турској): Срећан сам што примам представника најхрабријег народа на свету, Србина који је потамнео славу старе Спарте и окитио се ловоровим венцима.

 

 

 

Драги читаоци, да бисте нас лакше пратили и били у току, преузмите нашу апликацију за АНДРОИД

politika.rs

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име