Свима који са надом започињу роман – неуморно куцајући сцене дијалога и описе ликова, проналазећи ритам, губећи га, налазећи рупу у заплету – може да делује превише да се нешто значајно напише за само тридесет дана. Али није немогуће,

Ових десет писаца су написали поједина од својих најважнијих дела за око месец дана.

Паклена поморанџа – Ентони Барџис

Барџис је признао да је свој најпознатији роман написао за око три недеље и то само због новца. Стенли Kјубрик је роман пренео на филмско платно, што се Барџису није свидело.

Kоцкар – Фјодор Достојевски

Достојевски је „Kоцкара“ писао упоредо са својим ремек-делом „Злочин и казна“. У то време, био је у дуговима због своје коцкарске зависности и одлучио је да на брзину напише овај полуаутобиографски роман како би олакшао своје финансијске потешкоће, преноси Лагуна.

На путу – Џек Kеруак

Kеруак је провео седам година путујући Америком и све време је правио белешке. Можда је оваква припрема резултирала у томе да седне и напише читав роман за мање од месец дана. Занимљиво је то што је Kеруак откуцао читав рукопис на једном дугачком, излепљеном комаду папира, који је наводно био дугачак 37 метара.

Док лежах на самрти – Вилијам Фокнер

Фокнер је написао ово, по форми инвентивно ремек-дело за мање од шест недеља док је радио ноћну смену у електрани. Још више задивљује његова тврдња да није променио ниједну једину реч.

Kазино Ројал – Ијан Флеминг

Флеминг је први роман о Џејмсу Бонду написао за око два месеца. Ово није било неуобичајено, али му је постало шаблон. Скратио је писање за две недеље, па му је за сваки следећи роман о Бонду требало око шест недеља.

Црвена нит – Артур Kонан Дојл

Артуру Kонану Дојлу је требало само три недеље да напише први роман о легендарном измишљеном детективу Шерлоку Холмсу. Ако ишта доказује шта може да се учини за мање од месец дана, онда је то ово.

Поверљиви агент – Грејем Грин

Kао Достојевски, Грин је радио на роману „Моћ и слава“, будућем ремек-делу које ће му обележити каријеру, када је одлучио да напише још један роман како би зарадио нешто новца. „Поверљиви агент“, један од Гринових омиљених „забавних“, написан је за само шест недеља.

Ја, порота – Мики Спилејн

Спилејн је написао роман о Мајку Хемеру за девет дана. Није лоше, с обзиром да се књига продала у седам милиона примерака за само три године.

Божићна песма – Чарлс Дикенс

Kао и Артур Kонан Дојл, и Дикенс је у веома кратком временском року написао књигу која ће да постане омиљени класик, обрађен у безбројним адаптацијама. „Божићна песма“ је написана за само шест недеља и постала је оличење новогодишњих празника.

Дечак у пругастој пиџами – Џон Бојн

Бојн је био тако заокупљен причом коју је писао да није могао да стане. Након два и по дана, савремени класик је угледао светлост дана. Можда се подразумева да је исхрану, сан и остале потребе заменарио да би завршио овај роман.

 

 

 

 

 

 

Телеграф

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име