Сибир је чувено подручје Русије са специфичним правилима, менталитетом и, наравно, архитектуром. Погледајте, на пример, како се европски барок у Сибиру трансформисао под утицајем локалних естетских представа.

Барок је стигао у Русију на самом крају 17. века, а процват је доживео у 18. веку. На руском терену су архитектонске црте овог уметничког правца доживеле извесну ревизију већ у Москви и Санкт Петербургу, а у Сибиру су се потпуно трансформисале под снажним утицајем Азије. Сибирски барокни храмови су у то доба грађени са источњачким орнаментима и препознатљивим мотивима – са луковима у виду пламених језика, точковима дарме, будистичким ступама и лотосовим цветовима.

1. Храм Воздвижења Часног и Животворног Крста Господњег у Иркутску

 

Иркутск се налази на граници са будистичком Бурјатијом, а у 18. веку је преко овог града цветала трговина са Кином. Лепа црква од црвене цигле подигнута у другој половини 18. века један је од најистакнутијих примера сибирског барока. На њој се могу сагледати сви детаљи карактеристични за овај стил. Прво, то је мноштво „пламених“ орнамената који подсећају на контуре будистичких храмова-ступа (на фотографији изнад врата на средини).

Друго, на фотографији у горњем десном углу у медаљону од теракоте истраживачи сагледавају очигледни мотив будистичког точка дарме.

2. Храм Богојављења у Иркутску

 

Још један иркутски храм у стилу сибирског барока.

И само шаренило ове цркве из средине 18. века већ подсећа на азијске храмове, а и облик није нимало типичан за руске храмове.

3. Црква Свете Тројице у Иркутску

 

И ово је невероватно упадљив пример из Иркутска. На фотографији са леве стране могу се видети степенасти „пламени“ лукови испод свода куполе, као мрежасти украсни венац. Овакав „стреласти“ декор изнад уласка у цркву као на фотографији са десне стране среће се само у сибирском бароку.

4. Црква светог Захарије и свете Јелисавете у Тобољску

 

Тобољск је служио као упориште приликом освајања Сибира и дуго је третиран као његова престоница. Кроз овај град су често пролазили трговци из Азије на путу за Петербург и обрнуто.

Широки „спљоштени“ сводови купола ове цркве подсећају на будистичке храмове. Поред тога, овде се такође могу сагледати источњачки „пламени“ орнаменти изнад прозора.

5. Манастир Свете Тројице у Тјумењу

 

 

Барокни храмови једног од најстаријих сибирских манастира подигнути су почетком 18. века.

На цркви Свете Тројице (лево) јасно се виде пламени орнаменти и сабијени сводови купола, као и на цркви светих апостола Петра и Павла (десно).

6. Храм Покрова Пресвете Богородице у Краснојарску

 

Један од најстаријих сачуваних храмова Краснојарска подигнут је крајем 18. века. Црква од црвене цигле са издуженим тамбуром и куполом обилује декором у коме се сагледавају орнаменти у облику будистичке ступе и лотоса.

7. Саборна црква Богородице Одигитрије у Улан Удеу

 

Улан Уде је главни град савремене Бурјатије, будистички центар Русије који је данас познат пре свега по Иволгинском дацану. Средином 18. века је то био провинцијски сибирски градић Удинск, који су Руси основали да би убирали данак од овдашњих племена. Храм Богородице Одигитрије први је објекат у граду направљен од камена. Будистички мотиви се сагледавају у декору, а такође у облику купола и сводова.

8. Црква Васкрсења Христовог у Томску

 

Томск је био важан центар транзитне трговигне, а касније успутна станица Транссибирске железничке пруге.

Овај храм има мноштво степенастих орнамената и рељефних гипсаних венаца. Чак и лук на улазу има облик који није типичан за православну архитектуру.

9. Храм Покрова Пресвете Богородице у Ханти-Мансијску

 

Ова црква је подигнута почетком 19. века у стилу позног сибирског барока, строжег и не толико истанчаног. Источњачки мотиви се виде у спљоштеној шаторастој куполи и у облику куполе звоника који очигледно подсећа на будистичку ступу.

10. Храм Свете Тројице у Канску

 

Градић Канск на притоци Јенисеја основан је као тврђава у време освајања Сибира, а храм Свете Тројице подигнут је крајем 18. и почетком 19. века. Било је то прво здање од камена у овом граду. Због облика шаторасте куполе звоника и декоративних купола храма може се чак помислити да је ово џамија, али то је заправо само позни сибирски барок.

 

Руска реч

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име