Алексаднар Македонски или Александар Велики, како су га звали његови војници, увек је инспиративан за истраживања.

Војсковођа који је обележио један период историје, рођен је 356. године пре наше ере. Различити извори наводе различите датуме, али најчешће се спомињу 20, 21 или 22. јул, као датуми када је дошао на свет – који је у потоњим годинама освајао.

Инспиративан како за историјска истраживања, тако и за народне приче, о Александру Македонском, његовом животу и начину на који је инспирисао људе из свог, али и каснијих времена, могу увек да се прочитају бројне занимљивости.

Издвојили смо неке које можда до сада нисте знали:

1. Александар Македонски је успео да освоју већи део, до тада познатог света, и истовремено био краљ Македоније, египатски фараон, краљ Персије и краљ Азије.

2. Гај Јулије Цезар, Марко Антоније и Октавијан Август, свако у свом добу, учествовали су у ходочашћу до места у Александрији, које су тада сматрали његовим гробним местом.

Иако се тамо налази импозантан саркофаг, који многи људи долазе да посете, стварно место где је сахрањен војсковођа и даље је тема спорења историчара и археолога.

3. Сматра се оснивачем бар 70 градова, од којих је 20 понело име по њему, а један чак и по његовом коњу, Букефалу.

Александрија Букефалова или Букефалија је основана у мају 326. пре наше ере, на месту знамените битке на Хидаспу, недуго након Букефалове смрти. Сматра се да се његова локација налазила недалеко од града Јхелума и садашњем Пакистану.

4. Редовно је прао косу у раствору од биљке шафран, како би задржао сјај и боју сунца коју је имала.

5. Од стране народа није ни изблиза био толико обожаван током своје владавине, као након смрти. Многи су га чак сматрали тиранином, који је још при том био и пијаница.

6. Након што је однео победу над Даријусовом Персијом, почео је да се облачи као Персијанац, а историја каже да је узео и две персијске жене да му буду супруге.

7. Научници који су истраживали његов живот, дошли су и до податка да је имао хетерохромију, што значи да му је једно око било смеђе, а друго плаво.

8. Надимак „Велики“ зарадио је од својих војника – који су му се, за разлику од народа дивили и сматрали га командантом и вођом без премца.

9. Једном приликом, Александар је наредио да се одржи такмичење у испијању алкохола, међу његовим војницима. Ова ситуација може да се опише народном изреком: „Kо преживи, причаће“, с обзиром да је 42 војника умрло од тровања алкохолом.

10. Од шест синова Фидела Kастра чак три су добила име по Александру Великом: Алексис, Алехандро и Александер.

 

 

Nacionalna geografija

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име