Занимљиво чудо се догодило током Великог отаџбинског рата (2. св. рат) у Кијеву.
Овај догађај се помиње у житију монаха исповедника Кукше (Величка).
Тада су Немци заузели цео град и немачки командант је желео да види пећине у Кијево-Печерској лаври. Он сам није могао да се снађе и тражио је да пронађу монаха који је раније био становник овог манастира. Нађоше таквог монаха и доведоше га к њему да све покаже.
Вреди напоменути да су раније мошти биле отворене и нису биле прекривене ничим, као што су сада са стакленим поклопцима. И тако монах пође напред са свећом, а за њим немачки командант и остали Немци са фењерима.
Када су пролазили поред светиње Светог Спиридона Просфорника, који је преминуо пре више од 800 година, замолио је монаха да стане и боље погледа његове мошти. Монах му је, док је то гледао, укратко испричао о монаху, а командант се, заузврат, нацерио и рекао да не може бити да су мошти целе. Такође је упитао монаха:
– Од чега су биле направљене мошти?
– Овде се налазе искључиво тела упокојених људи који су се светим животом удостојили нетрулежности, одговори монах.
Али командант није веровао и насмејао се поново. Још да кажем да је командант имао све време револвер у руци. Тада је одлучио да дршком удари руку светог Спиридона. Он замахну свом снагом и прободе руку Пречасног.
Оно што се потом догодило шокирало је чак и монаха: кожа је пукла, а из моштију, које леже више од 800 година, изненада је потекла крв. Командант је у тренутку са дивљим ужасом излетео из пећине са својима.
Следећег дана, немачка команда путем радија саопштава преко радија да се отвара Кијево-Печерска лавра и у њу поново сви који желе могу да посете. Затим су се појавиле и објаве на стубовима, па чак и на климавим оградама. Тако је пречасни Спиридон Просфорник уплашио команданта.
Зачудо, и сада су на руци Пречасног видљиви три осушена трага од течења крви.

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име