„Не постоји друго сада.“

Овај и многи други цитати о „времену“ заиста долазе до бисера централне мудрости коју смо ми људи научили: тајминг, право време је све.

Знам симпатичан пар који се забавља.

И, поврх тога, они истражују Православље и размишљају о томе да постану православни.

Причамо о двоструком удару!

Њихова веза расте са њима и они у вери. Недавно су ми поставили питање које често добијам од људи који истражују природу вере и постају православни. „Када ћемо знати када је време да се преобратимо/венчамо?“ Заправо су ми поставили ова два питања одвојено, али одговор је исти за оба!

Погледајте нашу данашњу лекцију у 2. Коринћанима 6:1-10:

А сарађујући с Њим, молимо вас да не примите узалуд благодат Божију; Јер говори: У време погодно послушах те, и у дан спасења помогох ти. Ево сад је најпогодније време, ево сад је дан спасења! Никако ни у чему не дајући спотицање, да се служба не куди, Него се у свему показујмо као слуге Божије: у трпљењу многом, у невољама, у бедама, у тескобама; У ранама, у тамницама, у бунама, у трудовима, у бдењима, у постовима, У чистоти, у знању, у дуготрпљењу, у благости, у Духу Светоме, у љубави нелицемерној, У речи истине, у сили Божијој, са оружјем праведности десним и левим, У слави и срамоти, у грдњи и похвали, као варалице и истинити, Као незнани и познати, као они који умиру а ево живимо, као кажњавани али не убијани, Као ожалошћени а увек радосни, као сиромашни а многе богатећи, као они који ништа немају а све поседују.

 

Свети Павле наставља да нас поучава својом мудрошћу упућеној Цркви у Коринту.

И овде им поручује да постоји реална опасност да прихвате „узалуд благодат Божију“.

Застрашујуће!

Али шта би некоме могло учинити благодат Божију бескорисном?

Одговор се налази у целом концепту „правог времена“.

Павле нас учи да је Бог извршио спасење за цело човечанство у правом тренутку.

Исус је дошао у савршено време.

Црква Господња се кретала кроз историју баш онако као што је Господ обећао да ће то чинити. И једини одговор који треба да тражимо је: да ли ћемо учествовати у овом савршеном и прихватљивом тајмингу, управљању временом Божјег дела у свету?

Хоћемо ли бити довољно смирени да прихватимо Христову мудрост у својим животима и дозволимо Духу Светом да нас „угради“ у своје Тело да би цео свет могао да види? Наравно, ми свакодневно одговарамо на ова питања на овај или онај начин својим изборима, нашим понашањем, нашим приоритетима и нашим поступцима.

Али кључ за то да знамо како да бирамо, како да се крећемо и у ком правцу да идемо, лежи у нашој сопственој спремности да одредимо прави тренутак.

То произилази из смирености и љубави.

Само погледајте листу невоља које Павле рецитује у нашем одломку!

И каже да сви ови изазови само јачају његово уверење да је САДА време да пригрли веру.

Не касније, када све буде добро или када се све околности мог живота сложе.

Не, сада је „прихватљиво време“!

И то „сада“ је вечно сада!

Другим речима, у вашем животу данас, и у овом тренутку, право је време да изаберете да прихватите Веру и целисходни православни живот. И сутра ујутро, ако вас Бог благослови тим благословом да се пробудите, и тада ће време бити „прихватљиво“ и прави тренутак.

Читава поента Павлове мудрости Коринћанима је да им стави до знања да без обзира када прихвате стил живљења вером, то је савршено време!

У ствари, стално приношење мог слободног „да“ Божјем призиву пуном љубави је апсолутно неопходно за доследан и живот вером. Прашњаво присећање на време када сте рекли „да“ Богу никада неће бити довољно снажно да ваше „сада“, ваше „данас“ одржи верним Богу. То је начин живота непрекидног „да“ Божјој љубави и мудрости који формирају верујућег човека.

Истина је да можете предуго да „излазите“ у вези, а можете и пребрзо да се крећете у вези. Али „прихватљиво време“ да се прихвати Божји сјајни призив на пуни живот је увек „САДА“.

Да ли данас само флертујете са Божјим призивом?

Да ли још увек држите једну ногу у вери, а другу у свом старом животу?

Божији тајминг за спасење љубављу је био савршен и не постоји време попут садашњег у ком бисте се могли усудити да пригрлите пуноћу вере својим слободним „да“ на Божји призив.

То је право „прихватљиво време“ да се буде православан са разлогом!

П.С. Драги Господе, признајем да проводим превише свог живота говорећи о својој оданости Теби и Твојој мудрости. Знам да желим да будем вернији, али мучим се да пренесем оно што знам главом у срце и руке. Опрости ми на овој слабости и настави ме јачати да Тебе волим прво и да дам предност својој вери над утехом.

Амин.

Отац Варнава Пауел

ИЗВОР: https://blogs.ancientfaith.com/faithencouraged/2022/07/just-flirting-with-god/

ПРЕВОД: Давор Сантрач

Објављено: На Свете апостоле Петра и Павла и Светог Пајсија Светогорца 2022.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име