Познат нам је као писац најзначајнијих дела епске фантастике. Потписао је Господаре прстена, Хобита, Децу Хуринову, Силмарион… Био је убеђени хришћанин, цењени професор и поштовани отац. Мање је познато, да му је за то подршку давала дечачка љубав, Едит. Толкин је упознао своју Едит у старатељском дому. Прво се родило пријатељство, а онда историјска љубав.

Она је била његова муза, његова сродна душа, Џон Роналд Руел Толкин цели живот писао јој је љубавне песме, а у писмима пријатељима са жаром је писао о љубави свог живота. О својој супрузи Едит. Кад је умрла њена смрт га је толико погодила да није још дуго живео.

Аутор дела Господара прстенова и Хобита умро је свега  21 месец након вољене жене с којом је у браку провео 55 година и добио четворо деце.

Упознао је кад је имао 16 година и одмах остао очаран. Њој је тада било 19. Обоје су били сирочад, без оца и мајке.

Џ. Р.Р Толкин којег су звали Роналд и његов брат Хилари најпре су као мала деца остали без оца који је оболео од реуматске грознице и умро. Толкин је тада имао тек четири године. Мајка им је умрла кад му је било 12 година. Несрећна удовица с дијагнозом дијабетеса изненада је у 34. години колабирала, пала у дијабетичку кому и умрла. Наиме, медицина у то време још није познавала инзулин и та болест је често била смртоносна.

Била му је суђена

Након што је о њему и његовом брату четири године бринула тетка у Бирмингаму, а свештеник који је био близак с њиховом породицом и којег је њихова мајка заправо и именовала за старатеља за синове  – отац Франсис – схватио је да су дечаци несрећни код тетке и одлучио да их пресели. Удомио их је код локалног трговца вином и његове супруге.

Они су имали пространу кућу и били велики пријатељи Цркве. Тада се и догодио судбоносни сусрет Џ. Р. Р Толкина и његове будуће супруге Едит.

Наиме, на првом спрату те куће у коју су се доселили, а испод њихове собе, становала је млада и лепа Едит Брат.

Тамнокоса и сивоока девојка такође је била сироче. Дивно је свирала, а издржавала се од комада земље које је добила у наслеђе од покојне мајке. Она је свима у кући улепшавала вечери свирајући на клавиру…

Она и Толкин брзо су се зближили, а често су заједно правили дечје заврзламе. Заједнички би крали храну из кухиње и организовали тајне гозбе у Едитиној соби. Повремено су одлазили заједно да пију чај у локалне кафане те убацивали шећер у шешире пролазника. Одвојено би се одвезли бициклима на чај у град и разговарали сатима. Млади је пар крио своје пријатељство, које је убрзо прерасло у заљубљеност.

„Ваша мајка и ја спасили смо једно друго од невоља које смо доживели током детињства,“ причао је Толкин, један од водећих светских и енглеских лингвиста много година касније својој деци.

Тајни састанци и забрањена љубав

Али отац Франсис сазнао је за везу јер га је о тајним састанцима младих обавестила власница једне од места где би млади заљубљени пар испијао чај. Био је запрепашћен. Одмах је захтевао да се та веза прекине, а како Роналд по природи није био бунтовник и поштовао је оца Франсиса, пристао је. Ускоро је с братом напустио кућу где су сви заједно живели.

У то је време Роналд је учио како би добио стипендију за универзитет на Оксфорду, а са Едит се тајно састајао. Возом би одлазили на село и уживали би једно с другим. За 21. рођендан Роналд је Едит купио ручни сат, а она њему наливперо за његов осамнаести.

Али поново су их видели заједно и отац Франсис му је забранио да је виђа и пише јој док не напуни 21 годину. А онда су се почели као „случајно“ сретати. И за то се сазнало па је од оца Франсиса добио писмо у којем је назвао те њихове „случајне“ састанке будаластима и непромишљенима и запретио како ће му ако не престане с тим онемогућити универзитетску каријеру.

Након тога Роналд је још једном видео Едит. У свом дневнику је написао: „На углу Франсис Роада прошла је крај мене на своме бициклу на путу према станици. Можда је нећу поново видети три године…“

Извор: стил.курир.рс

2 KOMENTARA

  1. Лијепо је што дијелите ову причу, али погријешили сте у називу најпознатијег књижевног дела које је Толкина написао. Правилан превод је,, Господар прстенова „, дакле именица у једнини, а не,, господари“. Такође :,, Хуринова дјеца“, умјесто,, Хуранова“..

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име