Народни музеј у Београду обележава Дан државности Републике Србије, изложбом „Сретен Стојановић. Врлине карактера и материјала“, која представља опус уметника чије скулптуре чине упечатљив визуелни део идентитета српске и југословенске уметности 20. века.

Указујући на трајну вредност богатог и разноврсног уметничког опуса Сретена Стојановића, у Великој галерији централне зграде Народног музеја, изложен  је избор уметникових ликовних остварења из колекције Народног музеја, употпуњен радовима из Спомен-збирке Павла Бељанског, Народног музеја Чачак, Музеја Југославије, Музеја града Београда, Уметничке збирке САНУ, УЛУС-а, Музеја позоришне уметности Србије и радовима из приватних колекција, наведено је у саопштењу Народног музеја.

Портрети савременика и историјских личности

Својим радом усмерен пре свега ка личном и трајном, Стојановић је и сам говорио како је управо човек и сам живот оно што га узбуђује, покреће и мења. Веровао је да се приликом уметниковог враћања природи и он сам, сваким појединачним делом, обнавља попут природе –  никад се не понављајући.

Сретен Стојановић, скулптура Филип Вишњић, 1955. Народни музеј Чачак
НАРОДНИ МУЗЕЈ ЧАЧАК
Сретен Стојановић, скулптура „Филип Вишњић“, 1955. Народни музеј Чачак

Сретен Стојановић је упамћен као аутор простудираних портрета својих савременика, историјских личности и оних најближих, чланова породице.

Стојановићеве скулптуре се одликују како препознатљивим и аутентичним облежјима врлина овековечених личности, тако и изразитим поштовањем, истицањем и уважавањем материјала у којима скулптура настаје.

Васпитан у духу борбе за слободу

Сублимирајући у свом раду изворни таленат, са знањем и искуством стеченим образовањем у Бечу и Паризу, Сретен Стојановић је, тежећи ка уметничкој истини, током више деценија обликовао и мењао своја изражајна средства. Стварао је својим доживљајем и узбуђењем обликоване скулптуре, које на чудесан начин дубље, шире и даље живе и комуницирају кроз време.

Сретен Стојановић, портрет Бранислав Нушић, 1925. Удружење ликовних уметника Србије
Сретен Стојановић, портрет „Бранислав Нушић“, 1925. Удружење ликовних уметника Србије

Васпитан и одгојен у духу борбе за слободу, Сретен Стојановић је био уметник који је читавог живота интензивно учествовао у релевантним друштвеним и политичким збивањима, продуктивно стварајући дела у којима негује епску традицију уносећи незаобилазну интимну ноту.

 

 

Спутњик

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име