Пред нама је постављена богата трпеза духовна, трпеза Речи Божије препуна благодати и истине. Ми смо чули кроз уста ђакона али устима Господњим, речима Господњим оно што се десило пре двадесет и више векова што се десило у души и у телу једне скромне Јеврејске девојке, коју је промисао Божија изабрала да преусмери историју, ход човечанства и судбину људскога рода. Судбина људскога рода иако у њему наизглед и много када централну улогу имају мушкарци ипак одвела кроз одлуке женскога пола, једне жене и једне девојке.

Прва је жена Ева која је окренула судбину људскога рода у правцу греха, таме и сенке смрти. Јер је наша прамајка Ева одабрала непослушност Господу. И кроз непослушност у човека се уселила смрт. А нова Ева, дјева Марија, Богородица, присно дјева, девојка увек девојка пре зачећа у чину зачећа и током и након порођаја она одабира други пут пут послушности господу и она отвара хоризонте живота. Она отвара пут у земљу живих у светлост која одозго силази у преображај и нову шансу.

Вратимо се у то време и замислимо шта је Марија девојка мислила о себи, шта је очекивала да ће се десити. Како је превиђала да ће њен живот тећи. Она је била заручена за праведнога Јосифа, и очекивала је да ће провести живот као било која друга девојка, потом жена. Да ће се удати рађати децу, подизати децу васпитавати ако Бог да имати унуке, живети по закону Божијем, благословено испуњавати заповести Божије, трудити се … И у једном дану долази посета одозго не у виду гласа у срцу како нама долази него долази у виду архангела и тој девојци се открива план од пре почетка света у предзнању пресвете тројице да ће она родити Сина Божијег који ће постати Син човечији. Замислите који је шок то за њу био. Она је можда чула речи пророка Исаије да ће девојка затруднети, родити сина али није веровала и мислила да ће она бити та девојка. И долазе речи њој и говоре: „ти ћеш бити та девојка, мајка Бога живога“.

 

 

Беседа на Благовести – ХРАМОВНУ СЛАВУ У МАНАСТИРУ СВЕТОГ РОМАНА У ЂУНИСУ

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име