Његова Светoст Патријарх српски г. Порфирије началствовао је 7. јула 2022. године, на празник Рођења Светог Јована Претече – Ивањдан, светом архијерејском Литургијом у манастиру Ваведења Пресвете Богородице у Београду.

Саслуживали су Његово Преосвештенство Епископ топлички и изабрани шабачки г. Јеротеј, протојереји-ставрофори Милован Глоговац и Мирослав Радојевић, јереји Чедомир Милосављевић и Владимир Пекић, као и протођакони Драган Радић и Радомир Врућинић. Беседио је владика Јеротеј:

– У име Оца и Сина и Светога Духа. На данашњи дан Света Црква Православна слави спомен на Светог Пророка, Претечу и Крститеља Јована који се на данашњи дан родио. У традицији хришћана није обичај да славе рођендан, јер је дан уласка, односно рођења за овај пролазан и смртан живот. Ми хришћани зато славимо крштење као рађање за нови вечни живот и дан упокојења као прелазак из овог смртног пролазног у непролазни, вечни и савршени живот. Међутим, постоје личности у Светом писму чије рођендане обележавамо због тога што су они као личности директно учествовали у домостроју спасења људског. Такви су били Пресвета Богородица, Мајка Господа нашег Исуса Христа, као и Свети Пророк, Претеча и Крститељ Јован који је крстио Господа на Јордану.

Читава служба Светог Јована је била служба творења воље Божје и и читав његов живот може се поставити и посматрати једино у том контексту. Чак и пророштво које је изговорено приликом његовог зачећа било је у контексту благовести доласка његовог Господа. Па и његова бременита мајка када је дочекала Пресвету Богородицу више се радовала Њеној бременитости него својој. Њена радост је била већа с обзиром да је Пресвета Богородица носила у утроби Спаситеља света. Иако су ови чудесни догађаји означили његово зачеће и само његово рођење, Свети Јован Пророк је већину свог живота проживео у анонимности. У пустињи је живео непознат од људи, али познат Богу. Кад је дошло његово време, он је изашао на Јордан да крсти људе, да их крштењем и покајањем припреми за долазак Господа Исуса Христа. Када је дошао Господ Исус Христос на Јордан да се крсти и када га је Свети Јован крстио, тада се и његова мисија наизглед завршила, он је отишао потпуно у други план. Наставио је и даље да људе крштава на Јордану, али их је притом упућивао да иду код Господа Исуса Христа, да слушају Његову проповед, Његову благовест о спасењу. Он сам је завршио свој живот као истински пророк  сведоћећи праву истину Божју и за то је на крају пострадао давши и живот свој.

Свети Јован Претеча је свима нама пример како треба истински хришћански живети, а то значи живети у смирењу. Он је пре свега био истински смирен човек. Стога, када добијемо неку службу да извршимо у славу и част Божју, онда треба да прихватимо вољу Божју коју нам је Бог наменио и да будемо срећни, јер када творимо вољу Божју онда смо у присуству Божјем и у присуству светих његових, налазимо се у Царству небеском. Нека нам тако свима буде. Амин!

СПЦ

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име