Патријарх московски и све Русије Кирил позвао је руске писце да приказују моралне проблеме савременог друштва са прецизношћу с каквом је то чинио Фјодор Достојевски. „Данас су нам потребна дела која ће исто тако прецизно као што то чине дела Достојевског осветлити моралне проблеме савременог света и помоћи људима да начине прави избор, заснован на јеванђеоским заповестима“, рекао је патријарх.

Патријарх је то рекао у поздравној речи упућеној учесницима церемоније доделе Патријаршијске књижевне награде „Свети Кирило и Методије“, наводи се на сајту РПЦ.

Данас, када говоримо о доприносу култури номинованих за ову награду, ради се управо о истинској руској култури која се заснива на вредностима православља. И допринос кандидата треба да задовољи овај високи стандард. Радује нас што такви аутори постоје, што их данас видимо овде, што можемо да читамо њихове књиге. <…> Данас су нам потребна дела која ће исто тако прецизно као што то чине дела Достојевског осветлити моралне проблеме савременог света и помоћи људима да начине прави избор, заснован на јеванђеоским заповестима“, рекао је патријарх.

Репродукциja слике М. Шчербатова из колекциje музеja Ф. Достојевског

Управо с тим циљем, додао је руски патријарх, покренут је књижевни конкурс „Нова библиотека“ и у оквиру њега награда „Фјодор Достојевски“ за најбоље објављено дело у жанру романа или биографије.

Патријаршијска књижевна награда додељује се од 2011. године за допринос јачању духовних и моралних вредности у људском животу, породици и друштву, као и за стварање дела високе уметничке вредносни која обогаћују руску књижевност. Награда има за циљ развој сарадње између Руске православне цркве и књижевне заједнице и жели да да значајан допринос развоју руске књижевности. Током година постојања Патријаршијске награде њени лауреати су били писац Владимир Крупин, песникиња Олесја Николајева, писац са фронта Јуриј Бондарјев, песник и уметнички критичар Јуриј Кублановски, прозни писац Алексеј Варламов и други.

 

rbth

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име