Hа Светосавском сајму књига који се одржава од 28. фебруара до 6. марта 2020. године у Официрском дому у Нишу у уторак, 3. марта 2020. године додељене су награде најбољим ауторима и издавачима књига.

Аутор капиталног издања Православне Епархије нишке  у 2019. години монографије „Историја Православне Епархије нишке“ протођакон Далибор Мидић награђен је признањем за допринос неговању и афирмацију културно-историјске баштине Ниша.

Жири који је радио у следећем саставу – проф. др Андон Костадиновић, социолог и председник житија, г. Љубиша Соколовић, новинар и главни уредник „Нишког весника“ и секретар жирија и г. Живојин Станисављевић, публициста и члан жирија – образложио је своју одлуку између осталих и речима:

Историја Православне Епархије нишке“ је свеобухватна монографија која научно вредно прати историјски пут ове Епархије у Хришћанском свету Југоисточне Европе“

Предајући признање аутору протођакону Далибору Мидићу проф. др Андон Г. Костадиновић, председник жирија је посебно похвалио литерарнео умеће овог младог аутора који је урадио „једно животно дело, какво је недостајало не само овом граду, него овој Србији“, истакавши да свака школа у Србији и где год живе наши људи треба да има ову књигу као основно штиво за изучавање историје наше Цркве.

Протођакон Далибор се захвалио на признању рекавши да важност овог дела није у њеном аутору, већ у славној прошлости коју описује.

Монографија „Историја Православне Епархије нишке“ обухвата 1700 година непрекидне историје једне од најстаријих Епархија под окриљем Српске Цркве. Ово дело је резултат дугогодишњег рада и труда аутора протођакона Далибора Мидића, да између корица монографије, забележи све доступне податке о светињама, људима и догађајима, који сачињавају историју Православне Епархије нишке. У 2019. години када је Српска Црква прославила 800 година аутокефалности ово дело је угледало светлост дана захваљујући благослову, великој љубави и старању Преосвећеног Владике нишког Г. Г. Арсенија.

Извор: Радио Глас

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име