Британски глумац Џулијан Сендс (Julian Sands), гост 48. Феста у Београду, добитник је Златног печата Југословенске кинотеке, који му је уручен 3. марта уочи пројекције филма “Обојена птица” чешког редитеља Вацлава Мохула у Комбанк дворани.

Поздрављен великим аплаузом, Сендс је истакао да је “привилегија доћи у Београд и представити овај изванредни филм, који је тежак, интензиван, али је и врло леп”. “Надам се да ћете, када га одгледате, осетити да је био вредан вашег времена”, поручио је Сендс, коме је највише признање Кинотеке уручио њен директор Југослав Пантелић, који је и уметнички директор Феста.

Сендс се присетио и раније посете Београду, када је био још школарац, 1975.

“Љубазност, великодушност и топлину којих се сећам из тог времена нашао сам у Београду јуче и данас поново”, изјавио је Сендс.

Пантелић је подсетио да Југословенска кинотека од оснивања додељује признања онима који су обележили филмску уметност и оставили дубок траг у свету покретних слика.

“Џулијан Сендс је без дилеме један од таквих и зато његов долазак на Фест користимо као прилику да му уручимо оно што је по нашем мишљењу одавно заслужио”, нагласио је Пантелић, који је претходне вечери уручио Златни печат и канадском редитељу Атому Егојану и главном глумцу његовог новог филма “Почасни гост” Дејвиду Тјулису.

Сендс је изразио захвалност Кинотеци, Београду, Фесту… “Велика је част примити овакво признање. Проводим много времена путујући. Овај сусрет са свима вама вечерас чини то путовање много мање усамљеним”, рекао је Сендс, у чијем су богатом опусу улоге у филмовима “Соба с погледом”, “Голи ручак”, “Ворлок”, “Поља смрти”…

У ратној драми “Обојена птица” Вацлава Мохула, насталој према књизи Јиржија Косинског, Сендс игра човека који се на почетку представља као позитивац који жели да помогне јеврејском дечаку за време Другог светског рата, али онда видимо сав ужас који је у њему.

Поводом те улоге, Сендс је рекао новинарима да је била врло тешка, али му је изузетно важна.

“Мислим да је Гарбош у себи већ имао потенцијал за зло, уосталом као и многи људи, а ратне околности су довеле до ситуације да то изађе на површину, та неморалност, недостатак одговорности, себичност”, рекао је Сендс за лик који тумачи, приметивши да је то одлично приказао Пјер Паоло Пазолини у филму “Морнар”.

Филм “Обојена птица” снимљен је у копродукцији Чешке, Словачке и Украјине, а премијерно је приказан на Филмском фестивалу у Венецији, где је Мохул добио УНИЦЕФ награду, док је на фестивалу у Чикагу награђен директор фотогафије Владимир Смутни.

У тросатном црно-белом филму играју и познати глумци Харви Кајтел, Стелан Скарсгард, Удо Кир и други.

“Обојена птица” део је Главног такмичарског програма Феста, који има нову концепцију, па обухвата и домаћа и страна остварења.

Програм 48. Феста обухвата укупно 96 филмова, који ће бити приказани до 8. марта на више од 300 пројекција у Сава центру, Комбанк дворани, Дворани Културног центра Београда, Дому омладине, Југословенској кинотеци и Музеју Кинотеке, те у биоскопима “Фонтана” и “Синеплекс” на Ушћу.

Foto: Фест

Извор: http://www.seecult.org/

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име