Име човека који је наредио да се Исус Христ разапне на крст и који је водио његово суђење, озлоглашеног римског гувернера Јерусалима, дешифровано је тек сада на бронзаном прстену нађеном још пре пола века приликом ископавања на налазишту Херодион крај Витлејема на Западној обали.

Ископавања је предводио професор Гидеон Форстер с Хебрејског универзитета у Јерусалиму 1967. године, у склопу припрема да се отвори за посетиоце.

Оно што је нађено је недавно предато тиму који тренутно ради на налазишту, а прстен је само један од хиљада тамо ископаних предмета.

Име се појавало тек после помног чишћења прстена и након што је фотографисан специјалном камером у лабораторији Израелске управе за антиквитете.

На прстену за који се сматра да је служио за печаћење на грчком језику је исписано „Пилат“, име које се везује за римског гувернера Понтија Пилата.

Он се помиње у Новом завету као Исусов џелат.

Био је пети римски лидер у Јудеији и очито најважнији међу њима, а владао је од 26. до 36. године, а по неким тумачењима још од 19.

То име је било ретко у Израелу у том добу, рекао је професор Дани Шварц за израелске медије.

„Не знам ни једног другог Пилата из тог периода и прстен указује на богатство и статус“, рекао је професор.

Прстен за печаћење тог типа сматра се такође знаком статуса у коњици којој је Пилат припадао.

Пошто је доста једноставан, истраживачи верују да га је гувернер користио у свакодневном раду или је припадао неком од његових званичника.

Постоји још један камен на коме је натпис Пилат, а који се такође везује за озлоглашног Римљанина.

Пронашао га је исти професор Форстер.

Тврђаву крај Витлејема изградио је краљ Ирод који јој је дао и своје име.

Након његове смрти постала је велико гробље, али су горњи део комплекса користили званичници који су владали Јудејом у то време. Сматра се да је у Пилатово време била седиште управе.

Извор: Национална географија

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име