Да ли постоје љубави, то јест љубавне везе у којима људи нису блиски? Да ли је могуће волети и бити вољен без међусобне блискости? Иако је одговор на ова питања потврдан, многи сматрају да је блискост обавезан састојак љубавног односа, да љубав без блискости није права љубав. Најчешћа жалба оних парова који долазе на партнерску или брачну терапију јесте управо доживљај да се њихова блискост губила током времена, да је дошло до међусобног отуђења.

Један од разлога због којих људска бића имају потребу да буду блиска с неким, било да је то љубавна, пријатељска или рођачка блискост, јесте у томе што у блиским односима људи могу да буду оно што јесу: да се осећају прихваћено и да могу да се спонтано понашају.

Емотивно повезивање

Реч блискост настала је од речи близу. Исто значење има и реч присност која означава да је нешто при нечему другом, као и реч интимност. Супротност је оно што је далеко, удаљено, дистанцирано. Према томе особа може некога пустити близу себе или одржавати дистанцу према онима с којима није блиска. Последица је да људи функционишу у два друштвена круга: у кругу блиских других и кругу удаљених других, то јест јавности. Док у јавности људи имају одређене друштвене улоге и носе социјалне маске, у блискости се показују онакви какви заправо јесу. За квалитетан живот потребно је да људи имају развијене способности за добро функционисање и у блискости и у јавности.

Има више претпоставки које омогућују заснивање односа блискости. Прва је да се двоје међусобно добро познају. То значи да су се током времена добро упознали, а затим једно друго оценили као вредна људска бића. На основу ове оцене долази до њиховог емотивног повезивања, љубави, као и осећања поштовања. Обе особе имају доживљај да су прихваћене од другог и да прихватају другог. То им даје осећање припадности, повезаности и уверења да је такав однос трајан. Све то им омогућује да се пред блиском особом покажу онакви какви јесу, без страха да ће бити одбачени: да буду искрени и отворени. Свако од њих зна да ће друга особа чувати тајне које су му поверене у тренуцима искрености, да неће бити преваре и издаје.

На емотивном плану блиски људи су међусобно саосећајни и емпатични. Жао им је када је другоме тешко, а драго им је када се други радује неком свом успеху. У односима који су заиста блиски нема такмичења и зависти, али има подршке и помоћи. Блиски људи међусобно разговарају о ономе што им је важно, о својим непријатним и пријатним осећањима. Зато што се осећају прихваћено као особе, они се не устручавају да једно другом замере неке поступке, па и да се посвађају. Али ове свађе не доводе у питање њихов однос међусобне припадности. Разговарају и о оним стварима које им нису тако важне јер умеју да међусобно ћаскају. Онај ко има блиску особу или особе никада се не осећа као да је сам на овоме свету.

Све то чини да су односи блискости веома важни и веома цењени. То су разлози због којих људи траже, налазе и одржавају односе блискости, било с емотивним партнерима, било с пријатељима. То су разлози због којих људи који имају доживљај да су изгубили блискост с неким, да су се отуђили, прекидају односе и везе.

Прихваћени и вољени

Да би неко могао да успоставља односе блискости с другима, претходно мора да верује у своје квалитете, да зна да такав какав је заслужује да буде прихваћен и вољен. То знамо на основу оних људи који се плаше или беже од блискости. За њих је типично да верују да када би друге пустили близу, да би други онда схватили какви су они заправо: да нису довољно вредни да би заслужили да буду вољени и прихваћени. Зато је њихова потреба за блискошћу блокирана њиховим страхом да ће блискост довести до тога да буду „демаскирани”. Било да у љубавним везама друге држе на сигурној дистанци, било да прекидају везе када процене да им се други сувише приближио, они се заправо осећају усамљено. Иако се надају да ће се све променити када нађу „праву” особу за себе, једини начин да дођу до блискости с неким другим јесте да прво сами себе прихвате и заволе.

Да би одрасли били способни за блискост, морају да из свог детињства и младости понесу позитивно искуство доживљене блискости.

Политика

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име