У осамнаесту недељу по Педесетници, 8. октобра 2023. године, Преосвећени Епископ шабачки г. Јеротеј началствовао је светом архијерејском Литургијом у храму Светих апостола Петра и Павла у Глоговцу.

„У данашњем Јеванђељу видимо како изгледа када ми људи радимо без благослова Божијег и својим људским снагама, а како је то када радимо по благослову Божијем. Христос учи апостоле и народ како треба да поступају – враћа их прецима Авраму, Исаку и Јакову који су све чинили по благослову Божијем. Христос пре него што чини ово чудо разговара са народом, проповеда народу да би га разумели, прихватили, упознали, што и ми свештеници треба да чинимо са својом паством, и тек онда говори Петру да баци мрежу. Петар у име свих апостола говори Господу да читаву ноћ нису ништа уловили, али на реч Христову бацају мреже и лове мноштво риба, јер Бог када даје благослов, Он га даје преобилно. Ово нас све подсећа да треба да живимо по благослову Божијем, јер када живимо по благослову Божијем, онда Бог дела и чини чуда. И од давнина у нашем народу ово се разумело, поштовали су се отац и мајка и знало се шта значи послушање и благослов. То су били наши прадедови и дедови који су живели тако да није било могућности да дете не послуша родитеље у сваком смислу. Дубински се веровало у институцију благослова, послушања и поштовања старијег, јер по таквом њиховом животу Бог је делао и чинио чуда. Управо је Црква извор благослова и место где треба да се учимо да живимо по благослову и у послушању, јер све то проистиче из Јеванђеља. Сви ми који живимо од времена Христа до данас, идемо путем Христовим, идемо на свету Литургију у којој се свака радња и свака реч која се изговори бива по благослову Епископа или свештеника“ – беседио је Владика Јеротеј.

Преосвећеном Епископу саслуживало је свештенство Епархије шабачке, а молитвено је присутвовао велики број верника из Мачве.

Извор: Епархија шабачка

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име