Његово преосвештенство епископ бихаћко-петровачки и рмањски Сергије поручио је да сваки Србин треба да се запита да ли је издао Косово у себи, те истакао да су свако село, град, храм и поље у Крајини исти као и на Косову, јер косовски мит вијековима боји српску стварност бојама страдања, жртве и подвига

– Ходећи Крајином, из села у село, из града у град, служећи Богу и слушајући људе, поново стичем онај давно стечени утисак – свако је наше поље Косово, сваки је крајишки храм Грачаница, свако је бојно поље наш Газиместан – наводи владика Сергије у бесједи објављеној поводом Видовдана на сајту Епархије бихаћко-петровачке.

Он истиче да је Видовдан огледало вјере и невјере, оданости и издаје, привржености и отуђености.

– У том огледалу видимо себе онаквима какви заиста јесмо, какви можемо и морамо бити. Одраз нашег лица ће или посрамити или обрадовати претке који су нам оставили села и градове, огњишта и храмове, али и име и презиме. На нама је да бирамо пут или странпутицу, да се боримо или да бјежимо, да страдамо или да уживамо – каже владика Сергије.

Косовска битка непрекидно траје у човјеку, истиче владика Сергије, јер се у људском срцу одвија истински бој између добра и зла, између пролазности и вјечности, између епског Вука и митског Лазара.

– У тој битки наш земљак, сапатник и невољник Гаврило Принцип, свјесно је, баш на Видовдан, запечатио свој живот, дајући своју младост народу из којег је изникао, да бисмо ми трајали као људи уздигнутог чела, али и он у нама, у сјећању историје, у молитви Цркве. И да се зна – није млади Гаврило пуцао да би убио, већ да би развио барјак слободе – наводи у бесједи епископ Сергије.

Епископ Сергије подсјећа да Гаврило Принцип није дочекао слободу, јер је скончао у туђини, чезнући за њом.

– Али, ми јесмо. Ми смо је наслиједили, за њу се поново борили и изборили, а данас је чувамо, али не само за себе, већ за све оне који нас виде као браћу, суграђане и пријатеље – истакао је владика Сергије.

Он је рекао да је Видовдан дан када се одаје почаст свима који су пострадали прије Косова, на Косову и послије Косова.

– У нашим молитвама уједињени пребивају чак и они српски ратници који су међусобно ратовали, проливајући братску крв, јер је Црква увијек била мост, а не провалија нашег националног раздора – наглашава владика Сергије.

Епископ бихаћко-петровачки поручио је да сваки Србин треба да се запита да ли је издао Косово у себи.

– Свако ко се сматра православним Србином, на Видовдан треба упитати себе да ли је издао Косово у себи, да ли је заборавио прадједовска гробља, да ли су му коровом обрасла огњишта предака и да ли га је бијели свијет одвојио од Крајине заувијек? Одговори на та питања показаће да ли за нас још има наде или безнадежни ходимо на путу самоуништења – рекао је владика Сергије.ж

РТРС

Драги читаоци, да бисте нас лакше пратили и били у току преузмите нашу апликацију за Андроид

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име