На студије електротехнике Никола Тесла креће 1875, две године након матуре. Његов избор биће Политехничка школа у Грацу. Kада ју је уписао – имао је тек 19 година. Баца се марљиво на студије, вредно учи, чак и у слободно време, испите полаже без икаквих проблема и са високим оценама, израста у узорног студента. Много чита, нарочито Волтера, спава врло мало, само четири сата дневно.

О томе ће касније рећи:

“Kолико спавам? Једва да икад спавам! Долазим из дуговечне породице, али сви смо лоши спавачи. Очекујем да ћу као и моји преци живети барем сто година. И не брине ме неиспаваност. Понекад одмарам сат времена, или мало више. Тек повремено, једном у неколико месеци, могу одспавати четири или пет сати у комаду. Тада се пробудим готово набијен енергијом, попут батерије. Ништа ме не може зауставити након такве ноћи, осећам огромну снагу тада. Дакле, нема сумње у то да сан обнавља енергију, да је повећава. Али, није пресудан за нечије добро, посебно ако је реч о људима који иначе спавају кратко.”

Међутим, ствари се развијају у лошем правцу. Губи већ стечену стипендију за сиромашне студенте из Војне крајине, тзв. стипендију Царско-краљевске генерал-команде.

Тако почиње један веома турбулентан период у Теслином животу који су обележила лутања, боемштина, па чак – и коцка. Покушава два пута (1876. и 1878. године) да добије стипендију Матице српске из Новог Сада. Оба пута бива одбијен. То је и дан-данас велика мрља на лицу ове иначе угледне установе. Али ко је, реално, тада могао да зна да је непослушни вагабунд из Лике у ствари будући генијални научник који ће променити свет? Отац га враћа кући, али ту невоље не престају – Милутин Тесла умире 30. априла 1879. године.

Никола одлучује да испоштује очев аманет и одлази да заврши студије, међутим, због процедуралних проблема, ствари не иду како треба, упорно учи, не избија из библиотеке, а остало време проводи по кафанама.

 

 

Недељник

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име