Јован Цвијић је Суву планину назвао Алпима на југу Србије, а постаје све популарнија и за међу искусним планинарима, али и међу рекреативцима.

Kао тежиште троуга – Ниш, Пирот, Лековац – поставила се Сува планина. На њој се налазе нека од омиљених излетишта Нишлија, а постаје све популарнија међу планинарима, како рекреативцима, тако и професионалцима.

Сува планина се налази на југоистоку Србије и простире се правцем северозапад-југоисток и дели Заплањску и Сићевачку долину. Дугачка је 45 км, а широка 15 км. Почетак ове потковичасте планине налази се на 13 километара од Нишке Бање, а завршава се у Лужничкој котлини код Бабушнице.

Зашто је планинари обожавају?
Рељеф Суве планине је веома разуђен, са великим висинским разликама, па је зато веома атрактиван за планинарење и пешачење. Цела планина је јасно издвојена од знатно нижих котлина и површина које је окружују.

Најпопуларније је освајање врха Трем, који се налази на 1810м надморске висине и највиши је врх на Сувој планини. Са врха Трем пуца поглед који се може да обухвати круг од Kосова и Македоније, па све до Бугарске. Тура започиње са Бојаниних вода, која је најчувеније излетиште Нишлија. Траса је дуга 15км, а успон који савлађујете је 1000м у трајању од 4 сата. Иде се преко врха Мошор (984м), затим преко Соколовог камена (1523м) и на крају стижете до Трема.

Све стазе су обележене.

Алпи на југу Србије
Сувом планином је био одушевљен Јован Цвијић, који је за то време успео добро да је истражи. Установио је бројне ендемских врста биља од којих је данас познато 128. Окомите стране са севера се пружају јако високо да се стиче утисак да је одсечена од главног гребена, због чега јој је славни Цвијић и дао надимак – Алпи на југу Србије.

 

 

 

Национална географија

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име