Тренутно један од најпознатијих, најутицајнијих и најпознатијих мислилаца данашњице Џордан Бернт Питерсон канадски је клинички психолог, интелектуалац и професор психологије на универзитету у Торонту. Аутор бројних дела као што су „12 правила за живот (противотров за хаос)“, „Иза реда“ и других. Предавања на Јутјубу му имају преко 35 милиона прегледа. У време глобалних промена и готово незапамћене политичке поларизације, његови ставови и јасна порука о важности личне одговорности и трагања за смислом живота наишли су на огроман број присталица широм света. Познат по ставовима противним тренутној политичкој коректности западног света, противник је трансродне идеологије и мита о егалитарности. У духовном развоју, од пре неку годину се декларише као хришћанин, а његова јавна размишљања наглас без сумње указују да је Православље оно што сматра најближим свом доживљају света. Видео клип који доносимо је из јануара ове године и на њему се чак и изјашњава као православан.

Питање: Како тренутно размишљате о православном хришћанству?

Питерсон: Православни хришћани ме воле…

Не знам зашто, али мислим да имам неку идеју. Бар претпостављам, хм…

Добијам пуно писама од људи верника; много од муслимана, од Јевреја, од ортодоксних Јевреја посебно што је прилично чудно.

Од хришћанских монаха, а много и од православних хришћана и ја мислим да је разлог томе што се може рећи да је православни поглед на хришћанство из мало другачијег угла од протестанта и католика.

И не спуштам тиме протестанте и римокатолике.

Они имају перспективу и разлог за њихово гледиште, али оно што се десило на Западу мислим – и ово је страшно поједностављење тако да, молим те, опрости ми – је то да је Запад посматрао хришћанство више као скуп веровања која су аналогна у неком смислу когнитивној теорији света, тако да бити хришћанин на Западу значи да мораш прихватити да је Христос умро за твоје грехе и да си искупљен и мораш прихватити Христа као свог искупитеља, а то је схваћено тако да ти мораш веровати скупу прописа о томе да је Христос био Син Божји, да су његова смрт и васкрсење, његова жртва искупили човечанство и онда ти учествујеш у том откупу усклађујући се разумом са скупом чињеница.

Рецимо, ја разумем зашто је то тако функционисало, али мислим да постоји велики ризик у томе.

И не мислим да су православни пали на то у таквом степену.

Њихова идеја – а има је и у протестантизму и католицизму, али јој је дато више секундарно, више имплицитно место и мислим да је то проблем посебно у модерном свету – дакле, православни би рекли, најјасније што могу рећи – узми крст свој и пењи се на Брдо(Питерсон под „брдом“ мисли на Голготу; п.п.).

То је твој посао.

Крст је у облику х где се сви налазе, у праву си, у центру стварности си, патиш, умиреш и васкрсаваш све време све време у центру стварности, док се преображаваш и мораш то прихватити и пригрлити.

То је веома тешка ствар коју треба урадити, јер то значи пригрлити све своје мане и мане стварности и трагедије постојања и твоје смрти и збира људског зла.

Невероватно тежак захтев, али ви радите оно што можете урадити.

И, онда, не само да узимаш крст свој такорећи већ се спотичеш узбрдо према граду Божјем, посрћеш узбрдо ка ономе што је добро, а ту ти је судбина и ту је смисао.

Православље то излаже прилично добро.

То је твој циљ.

Подражавање Христа, а Христос је Логос.

То је хришћанска прича.

Христос је Логос који Бог користи на почетку времена за трансформацију прекосмогонског хаоса у настањив ред.

Истинит говор, реч Истине.

Тако да је то чињеница која нас одређује да бити способан да изговорите истину је показатељ да сте понели крст свој и спотичете се узбрдо.

Врло кохерентна теорија !

И Православље је, мислим, учинило веома добар посао одржавања те вере и те идеје на челу свих својих веровања.

Ето, то је оно што мислим о Православљу…

ИЗВОР: https://www.youtube.com/watch?v=lXnQtPddTys

ПРЕВОД: Давор Сантрач

Објављено: 07.11.2022.

3 KOMENTARA

 1. „The orthodox Christians like me, I don’t know why but I think I have an idea“

  Ne znaci „pravoslavni Hriscani poput mene..“, nego „pravoslavnim Hriscanima se dopadam..“

  Takodje sve vreme govori „njima“, ne ubrajajuci sebe.

  Nema potrebe gurati coveka ka necemu ka cemu sam vec ide, niti je potrebno davati labele ako je vec sustinski to sto jeste.

  Ako imate potrebu da se perete necim najbolje je sapunom, a ne manipulisati stvari u smislu „vidite ovog coveka od vrednosti, on je isto sto sam i ja“.

  • Да, грешка је направљена при преводу у првој реченици. Ненамерна. Није било те интенције о којој говорите, већ он сам ту прву реченицу изломи, не изговори је у континуитету и то је довело до грешке. Хвала што сте је уочили; исправљено је. Начин на који он говори и схвата Православље не само у овом видео снимку говори много више од те декларативне изјаве која без суштине не би имала вредност.

 2. Џордан, одличан лик, гледао сам његове расправе са савременим лудацима разних фела, увек бриљира. 2020. године је неко време био у Београду на лечењу од зависности од лекова, тако да није искључено да је овде открио Православље…

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име