Митрополит волоколамски Иларион искористио је прилику да још једном иступи против Васељенске патријаршије и аутокефалне православне цркве Украјине (заправо РАСКОЛНИЧКЕ парасинагоге у Украјини! Прим. Прев.).

Износећи у први план питање претварања Аја Софије и цркве Хора у џамије од стране турске владе, обраћајући се грчком ТВ каналу OPENTV, митрополит Московске патријаршије изразио је жаљење „због поделе проузроковане неуспелом украјинском аутокефалијом а која је подрила заједничко деловање свих православних цркава против ове одлуке турске владе“.

Сличне изјаве дао је Митрополит волоколамски и убрзо након претварања Аја Софије у џамију: „Тренутно неки медији који се баве Црквом у Украјини и Русији изражавају мисао да је Бог казнио патријарха Вартоломеја због поделе светског православља кроз ову одлуку турских власти. Не могу се никако сложити с овим, јер је тим шамаром погођено не у лице патријарха Вартоломеја и у Константинопољску цркву, већ у православље широм света и цело хришћанство“.

Више или мање оштрим речима је неколико свештеника Руске цркве искористило прилику да нападне Васељенску патријаршију по питањима која немају никакве везе са Аја Софијом и спорном одлуком Ердогана.

„Снимио сам ову фотографију у цркви Аја Софије у августу 2018. […] Убрзо након тога је био састанак двојице патријарха, расправа о Украјини. Патријарх Вартоломеј, нажалост, није желео да чује глас Руске православне цркве. Не могу да престанем да осећам везу између онога што се догодило тог последњег дана августа 2018. године са одлуком о поновном претварању Аја Софије у џамију “, рекао је протојереј Николај Балашов, заменик председника ДЕКР-а, у својој објави на Фејсбуку.

У својој изјави за OPENTV данас, митрополит Иларион је, између осталог, нагласио да су „неки невероватни мозаици 13. и 14. века сачувани у матронеуму Аја Софије и на другим местима, која су сада покривена завесама“.

 

 

 

Са енглеског превела Редакција ЧУДО

Драги читаоци, да бисте нас лакше пратили и били у току, преузмите нашу апликацију за АНДРОИД

orthodoxtimes.com

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име