Којих догађаја се сећамо Великог четвртка? Зашто се хришћани на овај дан увек труде да се причесте светим Христовим тајнама? Зашто се уопште причешћивати?
Црква је мистично Христово Тело и свака особа је део овог Тела: и света и грешна, и жива, и мртва. Глава овог Тела је Христос. То је таква Црква коју Спаситељ оставља за собом. Не гомила апостола, не мали број следбеника, већ мистични организам, који је позван да живи вечно и храни се сопственим животом, својом светошћу, произлазећи из Главе овог организма – самог Христа, – сваког члана. Али било који од наших органа, било која од наших ћелија је жив када наша крв протиче кроз њих. Уосталом, ако, на пример, одсечемо фалангу прста, без обзира колико је близу нашег тела, све док наша крв кроз њега поново не процури, биће мртва.
Исто се може рећи и за хришћанина. Многи су, примивши Крштење у детињству, отворили врата црквеној заједници и нису могли тамо ући, остали су на прагу – једноставно зато што нису учествовали у тајни коју је сам Бог установио: тајни евхаристије, светом причешћу .
Упркос чињеници да је данас прилично жалостан дан – читали смо Јеванђеље о томе како је дух Сатане ушао у срце Јуде и коначно је испланирао своју издају, о томе како Господ долази на молитву у Гетсеманском врту и из овог интензивног молитва на његовом челу ствара се крвави зној – радостан је овај дан. Често се данашњи дан поистовећује са дванаест празника – управо зато што је данас установљена света тајна евхаристије.
Према монаху Симеону Новом Богослову, света тајна евхаристије је тајна Цркве. То је оно што је Црква, ту је њено језгро. То је оно што треба да храни сваког хришћанина, оно са чим треба да живи.
Јеромонах Никита (Вулић)

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име