A најпосле будите сви сложни, жалостиви, братољубиви, милостиви, понизни. (1. Петрова 3,8)

Каква само велика потреба постоји за неговањем нежности и благости! Нико не треба да се стиди да покаже дух благости и саосећања према онима који греше, и онима који верују и који су убеђени да никада не греше, а нипошто нису без кривице и греха пред Богом, јер сваки је човек у греху рођен, по речи псалмопојца „Гле у безакоњу би зачет, и у греху ме роди мати моја“ (пс.50). Нико не треба да мисли да је исказивање саосећајности нешто чега се треба крити и срамити. Јер је Господ милостив и сажаљив, и тугује због људских зала.

Када наиђе криза у животу било ког човека, а други покуша да му да савет, тај савет и порука имаће само онолику тежину и добар утицај колико то допуштају пример и дух саветника, који саветује и теши рањену душу. Доследан живот, откривање искреног, Христоликог занимања за душу у опасности, учиниће савет делотворнијом у смислу убедљивости и враћања изгубљене и рањене душе на Божије стазе. Они који журе да коре друге и говоре речи које секу и повређују већ рањену душу, обављају сотонин посао и раде с принцем таме.

Нека се искушаване и намучене душе сете да је Господ тај који ће их спасти од смрти кад на њих дође искушење. Нека се душе на које долази укор и прекор сете речи Христових, да „ја које год љубим оне карам и поучавам” (Откривење 3,19).
Прави Христов пастир, прожет Христовим Духом, мотриће на душе као онај који мора поднети рачун своме господару. Христови захтеви су пред нама и ми смо дужни да схватимо своју дужност и извршавамо је у страху Божијем, пазећи на Његову славу и не показујући се невернима. Немојмо неговати ниједну помисао о самима себи, како смо велики или како смо бити, морамо бити саобраћајни знаци, који душе упућују на Христа, и вежу за Христа а не за себе саме. Говорите, и не бојте се. Говорите срца пуног благости и љубави према душама, опомињите, корите и преклињите.

Никада не престајте да се трудите за спас душа, све док постоји и најмањи трачак наде. О, тада будите опрезни и одените их у љубав и благост Исусову. Смекшајте сваки говор љубављу и саосећањем. Како се опходите према другима и како им судите, тако ће и Господ судити вама и опходити се према вама. Нека човек који тврди да је Христов спроводи у дело Христову науку, која нам је остављена у светом Јеванђељу. Ако је приморан да некога повреди, нека као своју обавезу осети дужност да исцели. Истину је увек нужно изговарати с љубављу, с Христовим Духом који пребива у душама нашим, јер Истина може бит мач који може убити душу или мелем који ју може излечити, а све то зависи из које је побуде изговорена и изречена. Али никад не заборавимо речи апостола Павла да смо ми јаки дужни слабости слабих носити..

Христос се роди!

Јеромонах Никита (Вулић)

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име