Матуранткиња Политехничке школе Јелена Зиђарев, у протекле три године пекла је тапетарски занат у овој образовној установи. Захваљујући труду који је уложила у савладавање свих вештина проглашена је за мајстора генерације.

– Сваки почетак је тежак, па је тако и мени у почетку било тешко и напорно док нисам савладала све операције и док ми тапацирање намештаја није прешло у рутину – почиње причу Јелена – Мој посао је да пресвлачим намештај, мењам сунђере, а пре свега треба да искројим и сашијем материјал.

У Јелениној генерацији за оператера за израду намештаја школовало се укупно 14 ђака међу којима пет девојчица.

– Ово је одличан занат за жене, ја обожавам ово за шта сам се школовала. Имали смо много практичне наставе, тако да сам још током школовања научила како се саставља материјал и сада, као матурант, сам спремна да се запослим у некој тапетарској фирми. Не желим да мењам занимање, ово ми се допада и себе видим искључиво у овом послу – изричита је саговорница.

Ова љупка млада дама заљубљена је у свој занат толико да би, како поручује, да се још једном роди поново изабрала да буде тапетар.

– Сматрам да сам одлично одабрала. Ја имам ту срећу да могу да радим посао који волим и да од тог посла могу пристојно да живим. Знате, за тапетаре увек има посла и овде код нас, а и у иностранству. Немам у плану да одем из Србије, желим ту да живим и радим. Међутим, није лоше знати да у рукама имам занат који се цени и у иностранству. Имам другарицу која ради као тапетар у Немачкој и могу вам рећи да је то тамо баш на цени – наводи мајстор генерације.

Да заволи и савлада свој занат Јелени су помогли мајстори са којима је сарађивала на пракси, као и професори у Политехничкој школи.

– На пракси смо све учили кроз шалу. У школи је било нешто озбиљније, али морам да похвалим професоре који су заиста дивни. Тим људима је циљ да нас науче градиво, али и да нас припреме за живот. Из школе не излазимо само са мноштвом информација у глави, већ и са вештинама и знањима која ће нам помоћи да зарадимо за живот – закључује саговорница.

 

 

subotica.com

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име