Основна школа „Радоје Домановић“ у Нишу јединствена је у Србији по много чему, а оно по чему се посебно издваја могло би да послужи као пример другим образовним установама у нашој земљи.

Већ пет година у овој школи ученицима је забрањено је коришћење мобилних телефона, исто толико година униформе су обавезне за наставнике и остале запослене, а ускоро ће их добити и ученици, који већ поштују кодекс облачења и на часове не долазе у тренеркама.

Једна од најстаријих нишких основних школа јединствена је и по томе што, скамије којима је школа опремљена када је пре 120 година, није бацила већ их је рестурирала и њоме опремила учионицу за часове веронауке, народне традиције и историје.

Објашњавајући мотиве увођења униформи за наставнике и правила облачења за ученике, директорка школе “Радоје Домановић” Душица Тричковић. је казала да кодекс облачења имају и друге институције, а по њеном мишљењу морају да га имају и школе.

-Најважнија инститиција у једној земљи по мени је образовна институција и ми треба да негујемо пристојност. Тиме негујемо и одговорност и сараднички дух. На тај начин шаљемо поруку да је реч о једној одговорној и важној институцији – истакла је Тричковић.

Наставници дошли на идеју да уведу униформе

Према њеним речима идеја да се у школи „Радоје Домановић“ уведу униформе проистекла је од наставника који су желели да уведу униформе за ђаке.

-Онда смо схватили да ми заправо својим примером треба да иницирамо ту идеју код деце. Реализација те идеје код ученика је због ковида привремено заустављена, али сада је поново актуелна. Ученички парламент израђује идејна решења, јер ће ученици носити те униформе и они морају да учествују у дизајну и креацији. Униформе морају да задовоље захтеве пристојности и удобности, а пре свега да задовоље осећај припадности школи – изјавила је Тричковић показујући пано у школском ходнику са неким од првих идејних решења униформи.

Тако збуњујемо и децу и наставнике. Не постоји јединица мере пристојног облачења, већ морамо да конкретизујемо на шта тачно мислимо, нарочито у ово време када деца у школе долазе у кратким панталонама, тренерицама, мајицама са голим леђима…Kодексом облачења дајете правила, решења и модел како ученици треба да буду обучени у време наставе, а после наставе како год желе – нагласила је Тричковић.

Без мобилних телефона пет година

Она је истакла да је 2018. године када уведен кодекс облачења, школа „Радоје Домановић“ проглашена зоном без мобилних телефона. Ученици могу да телефоне доносе у ранчевима и школским торбама, али не могу да их користе ни за време часа, а ни за време малих и великог одмора.

-Ми смо још тада мобилне телефоне препознали као велику опасност од “комуникацијског шума и слома” код ученика, родитеља и наставника. Телефон више није био потреба, већ су као деца, као сва деца, злоупотребљавала. Телефон је је постао ствар престижа и било је учесталих крађа. Од када смо прогласили школу као зону без телефона, комуникација се вратила на стару, добру непосредну, како међу ученицима, тако и међу наставницима и родитеља – изјавила је Тричковић.

Према њеним речима, много других ствари је поправљено након увођења забране телефона, између осталог и школски час се ефективно користи 45 минута, нема губитка времена због опомињања деце да оставе телефоне или да их утишају.

-Унапређена је комуникација родитеља са наставницима, јер су их раније родитељи заобилазили и са децом док су у школи комуницирали преко мобилних телефона, а заправо је наставник тај који треба да пренесе информацију родитељу. Забрана је решила проблем дигиталног насиља, али и диталног насиља које се временом претварало у вербално, па и у физичко насиље међу децом – нагласила је наша саговорница.

Она је додала да је школа отишла и корак даље и сада има саветодавни рад са родитељима како би се деца успављивала без телефона у рукама, а са неком добром књигом, играчком или хобијем.

Што се скамија тиче, рекла је Тричковић, била је идеја да буду отписане на једном попису, али се она томе успротивила и сачували су их у једној учионици, како би сачувале од заборава време када је школа основана.

 

Serbian Times

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име