Манастир светог Јована Богослова од 1088. године има специјални статус као и острво Патмос на коме се налази, а које је симбол прогонства овог светитеља.
Манастир светог Јована Богослова, који већ дуже од 900 година остаје један од центара грчког црквеног живота, био је основан од стране преподобног Христодула у XI веку.

Он и данас изгледа као типична средњовековна тврђава – моћна фортификациона грађевина на врху горе која доминира над острвом. Манастир светог Јована Богослова је 1088. године примио булу византијског императора Алексија И Комнина, у којој су објавили да је „самовластан и самовољан”, да је слободан од опорезивања. Од тог часа манастир, а с њим и само острво, имају посебан статус.

С црквене тачке гледишта, Патмос се показује као ставропигијални, то јест не улази у састав ниједне епархије, него се директно потчињава Константинопољском патријарху. Намесник манастира такође носи титулу патријаршијског егзарха острва Патмос (до 1947. године, када су Додеканска острва, којима припада Патмос, ушла у састав грчке државе, егзарх манастира остваривао је и врховну административну власт на острву).

Са државне тачке гледишта Патмосу је додељен статус националног парка: на њему никада неће бити аеродрома, забрањена је изградња вишеспратница. Ако узмемо у обзир да многи житељи до овог часа обитавају у кућама, изграђеним у облику крста, онада је чак и за постављање стаклених и сунчаних батерија неопходна сагласност инспекције за заштиту споменика.

Од 2000. године манастиром управља архимандрит Антипа (Никтарис). Родио се у Аустралији у породици грчких емиграната, али је одрастао на Патмосу и овде примио основно богословско образовање у Патмоској црквеној школи. Цео његов живот је, без обзира на дугачке периоде учења и служења на Атону, повезан са острвом, манастиром и књигом Откровења.

Архимандрит Антипа бави се тумачењем Апокалипсе за савременог читаоца. „Отворите Откровење Јована Богослова”, каже архимандрит Антипа, „и прочитаћете све о садашњој кризи, о ономе што нас очекује у најближој будућности, и у одвојеној перспективи.

Све је нама, хришћанима, открио Господ преко свога апостола. Текст Апокалипсе је реалистичан. Зато се од нас тражи само унутрашњи духовни рад да бисмо прихватили оно што нам је Господ открио пре 2.000 година”.

 

 

 

bastabalkana

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име