DCIM100MEDIADJI_0076.JPG

Након скоро пола века Јапанци помажу рестаурацију фресака у капели краља Драгутина, у комплексу манастира Ђурђеви ступови у Новом Пазару. Тај манастир подигао је Стефан Немања 1171. године, док је Драгутин доградио манастирску цркву и тада је осликана припрата. Вредност пројекта је више од 24.000 долара.

Фреске у капели краља Драгутина, другог ктитора манастира Ђурђеви ступови представљају јединствен спој религиозне уметности и историјско-правних докумената. Новац за обнову вредног културно-историјског наслеђа обезбеђен је захваљујући Саћи Шимади, која је пре 19 година завршила историју уметности на Филозофском факултету у Београду.

Вредност пројекта је преко 24

Вредност пројекта је преко 24.000 долара, а средства су стигла од фондације „Сумитомо“, 22.000 долара, и компаније „Кинчо“, више од 2.000 долара, из Јапана.

„Србија је место културних размена између Запада и Истока, а фреске приказују јединствену културу. Обишла сам бројне манастире и уверила се у лепоту фресака“, каже историчарка уметности Саћи Шимада.

Рестаурација се изводи под надзором Републичког завода за заштиту споменика културе.

Сви конзерваторско-рестаураторски радови у случају зидних слика, почев од фиксирања одвојених делова живописа, изводе се и на фрескама капеле краља Драгутина.

„Оштећења се пломбирају, фреске се чисте, изводи се екстракција соли и истовремено са чишћењем, а на крају ће бити и сама рестаурација оштећења, односно ретуширање тих оштећења“, објашњава Драган Станојевић, стручњак за конзервацију Атељеа „Рескон“ из Београда.

Гробно место ктитора краља Драгутина

Гробна капела краља Драгутина смештена је у преградну, улазну кулу манастирског комплекста Ђурђевих ступова, а претпоставља се да је њен живопис настао осамдесетих година 13. века.

„То је била улазна кула коју је краљ Драгутин, у време док је био други ктитор, одлучио да то место посвети за своје гробно место. Због великог смирења и покајања одлучио се да то буде место које су многи људи газили, тако да је та кула преполовљена и направљена је капела у којој се налази његов гроб“, прича отац Давид, монах у манастиру Ђурђеви ступови у Новом Пазару.

На своду капеле приказани су историјски догађаји: државни сабор у Расу 1196. године на којем је Стефан Немања предао власт свом сину Стефану Првовенчаном, крунисање краља Уроша 1243. године, крунисање његовог сина Драгутина 1276. године и предаја власти Драгутина брату Милутину у Дежеви 1282. године.

Манастир Ђурђеви ступови део је светске културне баштине Унеска.

РТС

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име