Институт за мајку и дете у Београду добио је донацију од 750.000 евра, коју је тестаментом завештао брачни пар српског порекла из Kанаде Ђуро и Илинка Трифуновић.

Средства су уложена у уређење више одељења ове здравствене установе, као и за набавку медицинске опреме, а захваљујући њима Интитут је добио одлејење за дечију патологију, једино на Балкану.

Донацију је Институт добио пре 5 година али је ово заиста случај какав се не памти и не сме да оде у заборав.

Трифуновићеви су пореклом из Kосова, одакле су у Kанаду отишли после Другог светског рата.

– То је чин без преседана. Тако нешто се није догодило, бар у последњих 30 година колико сам ја у здравству – рекао је тада др Радоје Симић.

Тестаментом су своју животну уштеђевину завештали болесној деци, што је тада била највећа појединачна донација некој здравственој установи у Србији за последњих 30 година, а овом Институту од када постоји.

Трифуновићи нису били тек неки пар. Судећи по читуљи која је објављена на канадском сајту за постхумна опраштања Илинка и Ђуро су били у складном браку преко 55 година а обоје су били активни чланови српске заједнице у дијаспори и помагали свом народу и за живота. Илинка је имала две сестре које су тада живеле у Енглеској, а она и Ђура имали су рођаке, унучиће и праунучуће али су одлучили да након њихове смрти новац не оставе члановима породице него српској деци.

Захваљујући њима Институт за мајку и дете потпуно је обновио одељење дечије патологије, једино одељење дечије патологије на Балкану.

 

Чикагодешавања

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име