Осмогодишњак Ђорђе из Жагубице познаје периодни систем, Њутнове законе, зна све о Грахамовом броју, о ДНК, светлости, планетама….

Ђорђе Јовкић из Жагубице има осам година, а већ похађа трећи разред. Са две године знао је сва слова и бројеве, а са четири и по научио да чита. Иако је психолог оценио да је две године испред своје генерације, родитељи нису томе придавали превелики значај.

– Ми с њим нисмо вежбали читање и зато нас је та вест изненадила – прича нам дечаков отац Никола Јовкић.

Али, никад краја изненађењима са Ђорђем. Чим је савладао читање, бацио се на разну литературу која му се у кући нашла при руци. Глад за знањем са непуних пет година била је необјашњива породици, али га нису ни спутавали ни форсирали. Ипак, и гени су учинили своје. Родитељи малог Ђорђа су професори хемије и математике, па и малишана очаравају природне науке.

Занимао га је периодни систем, са пет година је већ знао првих 40 елемента по редоследу, сада зна и више. „Довољно је да га питате и одмах ће вам испричати основне одлике сваког елемента”, поносан је отац.

И то је тек почетак. Мали генијалац познаје и Њутнове законе, зна све о Грахамовом броју, о ДНК, нашироко говори о светлости, планетама и ко зна о чему још. Каже да му је математика омиљени предмет, а нарочито су му забавни децимални бројеви. Да је одавно „прешишао” градиво које му по годинама пристаје, потврђује и његово интересовање за хемију, физику и биологију, које се и не уче у трећем разреду основне школе. Воли да посећује музеје, да  прати и емисије из медицине, а истиче се и у енглеском језику.

Наставник ми је рекао да је испред осталих ђака, али и то да је све самостално научио. Ми нисмо увек свесни шта он све зна”, искрен је Никола.

Ђорђе је као мали на интернету гледао анимирани цртаћ „Намбер блок”, али је каже то превазишао, па је прешао на програм „Да Винчи”. У последње време користи и програм за брзо читање „Mangrowe” који убрзава и процес размишљања. Похађа школу „Малац генијалац” где је, наравно,  у старијој групи и већ осваја награде. Воли да буде и креативан па је рецимо направио модел плућа од флаше и балона, али и хеликоптер од папира који се при паду окреће око своје осе, што је видео на некој апликацији. Несвакидашња знатижеља и глад за знањем овом дечаку је дар од природе. Родитељи, по сопственом признању, доприносили су једино тако што су му повремено куповали енциклопедије за децу, што би он брзо изгустирао.

За сада не желе додатно да убрзавају његово образовање, али ако од петог до осмог разреда покаже још већи напредак, онда ће размислити шта је најбоље за овог малог „свезналца.”

За Ђорђа су домаћи задаци прави „мачји кашаљ” па их уради брзо. Остало време, осим над књигом, проводи на интернету, гледајући телевизију, али и у игри са другарима.

Одрастао је уз сестру и брата који су доста старији. Сестра, најстарија, сада је студент Електротехничког факултета  у Београду, а брат син похађа електротехничку школу такође у Београду. Док су били у Жагубици Ђорђе им је често приређивао, како он то зове, позориште сенки. „Стално нешто измишља, игра се својом креативношћу и талентима”, присећа се отац.

Ђорђе још не зна, а и не размишља много шта ће бити кад порасте. Мада, очито, може бити шта год пожели.

 

Политика

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име