Уместо најављених уџбеника за предмете од националног значаја – добићемо националне читанке. То је предложено Законом о изменама и допунама Закона о уџбеницима. Прва трибина одржава се на Универзитету у Новом Саду, чиме почињу јавне расправе о шест просветних закона. Следе у Нишу, па Београду. Трају до краја априла. И требало би да реше многа отворена питања.

Национална читанка, јесте наставно средство за све ученике основног и средњег образовања који наставу похађају на српском језику. Обухвата српски језик и књижевност, свет око нас, природу и друштво, историју и географију, ликовну и музичку културу, предложено је Нацртом Закона о изменама и допунама Закона о уџбеницима.

Нацртом Закона о изменама и допунама Закона о уџбеницима.

„У тој националној читанци би требало да се нађе неки додатни материјал који би припомогао развијању националног идентитета, националне свести и осећању припадности Републици Србији. И поштовање неговања српског језика и традиције и пре свага развијање матерњег језика и српског језика. На неки начин да помогне очувању националне културне баштине пре свега“, објашњава помоћник министра просвете Милош Благојевић.

„Национална читанка је свакако један добар пут с обзиром на то да национални идентитет и култура се не налази у једном предмету и то је један од основних циљева образовања. Читанка би требало да буде изврстан уџбеник који ће спровести једну од бољих методичких вештина а то је међупредметно повезивање“, тврди директор Завода за унапређивање образовања и васпитања Златко Грушановић.

Први и други разред добиће једну, трећи и четврти разред другу читанку. А посебне читанке биле би за ученике од петог до осмог разреда, и за средњошколце.

У Нацрту стоји да уџбенике објављује јавни издавач. Завод за уџебике се више пута оглашавао и сматра да тај посао требе да буде поверен њима.

„Као издавач чији уџбеници већ садрже континуитет у поимању најсложенијих научних питања, и будућег развоја и напретка српског друштва, Завод активно учествује у овим разговорима наглашавајући да његова издања задовољавају најстроже образовне критеријуме који ће сада бити додатно појачани“, наводе из Завода за уџбенике.

Аутори ће се бирати на конкурсу, а прегледаће се у Заводу за унапређивање образовања и васпитања. Ту подсећају да уџбеник није једино наставно средство. Најважнији је наставник, који на пример може да повеже национални идентитет и физику.

„Сваки природни предмет може да се повеже с обзиром на то да смо имали доста научника који су прави знакови поред пута и којима можемо неговати идентитет. Вероватно сам поменуо Михајла Пупина, с обзиром на то да је он спојио физику и да има дивну књигу за коју је добио награду и која је у програму српског језика, наравно ту је и Тесла, ту су и многи други научници“, каже помоћник министра просвете.

Струка каже, да ће по усавајању Закона бити потребно до две године да се направи добар уџбеник. Нацртом је планирано да читанке почну да се примењују у основним и средњим школама првог септембра 2024. године.

 

 

РТС

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име