Интернет је огроман простор и на њему се може пронаћи свашта. Али поред познатих сајтова, као што су Googlе, Faceоок, ТiкТок, Netflix или Амазон, на интернету постоје и неке много дубље и мрачније локације.

Ови сумњиви ћошкови интернета крију много тајанственије и опасније делове, као што су Dark Wеb и Deep Wеb. Њихове резултате претраге нећете пронаћи ако уобичајено претражујете Googlе.

Шта се уопште може пронаћи на овим местима на интернету која звуче злокобно и да ли уопште желите да посећујете Dark Wеb или Deep Web?

Шта је Dark Wеb?

Dark Wеb или Dark Nет је термин који се користи специфичну колекцију веб сајтова који се налазе на енкриптованој мрежи и не могу да се пронађу употребом традиционалних претраживача интернета. Скоро сви сајтови на Dark Wеb крију свој идентитет користећи алат за енкрипцију – Тор браузер.

За Тор сте вероватно већ чули јер омогућава скривање корисникове активности и идентитета на вебу. Тор можете да се користи како би се заварао траго о локацији (као да се налазите у некој другој држави) и слично је употреби ВПН сервиса.

Да бисте посетили сајт на Dark Wеb који користи Тор енкрипцију, и ви морате да користите користи Тор. Kао што корисничке ИП адресе пролазе кроз неколико слојева енкрипције тако да изгледа као да је то нека друга ИП адреса на Тор мрежи, исто се дешава и са таквим сајтовима – заваравају се физичке локације како посетилаца тако и оних који стоје иза сајтова на Тор мрежи.

Сајтове на Dark Wеb може да посети било ко, али је изузетно тешко открити ко стоји иза тих сајтова.

Међутим, постоје и легитимни начини коришћења Dark Wеb -а. Људи који живе у затвореним, тоталитарним друштвима могу да користе Dark Wеb за комуникацију са спољашњим светом.

С друге стране, уз  Dark Wеb постоји и Deep Wеb. Иако се сви ови термини углавном наизменично користе, не подразумевају баш идентичну ствар. Deep Wеb се односи на веб странице које интернет претраживачи не могу да пронађу. Зато, Deep Wеb укључује Deep Wеb, али такође укључује све корисничке базе података, вебмејл странице, веб форуме који захтевају регистрацију и странице које захтевају од корисника да плате за претплату на сајту.

За сваку страницу јавно доступну на неком веб сајту , постоји још једна на Deep Wеb. Сваки систем за управљање садржајем, на којем се куцају текстови, је на Deep Wеb. То је, дакле, још једна страница за сваку страницу која је објављена на сајту. Све оно што је на интранету, што захтева лозинку и сакривено је од интернет претраживача налази се на Deep Wеb .

Ова скала је разлог зашто новине и медијске куће застрашују јавност причама о томе како „90 одсто целокупног интернета“ обухвата Deep Wеb. Они наизменично користе појмове генерално непоузданог Dark Wеbа и много већег и генерално много бенигнијег Deep Wеb. На тај начин се не прави разлика између чина намерног прикривања ствари и оног код кога је заиста неопходно чување страница ван домена интернет претраживача из безбедносних разлога или разлога везаних за корисничко искуство.

Постоји и Дарк Интернет, а овај термин се понекад користи да опише још неке друге мреже, базе података или веб сајтове којима не може да се приступи путем интернета. Дарк Интернет је, у суштини, једно досадно место где научници складиште своје необрађене податке за истраживања.

Приступ Dark Wеb није тежак

Процес приступања Dark Wеb није тежек. Kориснику је потребно само да инсталира и користи Тор и неке додатне алате. Kада је Тор спреман, отвориће се претраживач, а када желите да прекинете везу са мрежом потребно је да га само затворите.

Једном када уђете у Dark Wеb, моћи ћете да приступите баш оним сајтовима о којима пишу таблоиди и други медији. То значи да ћете готово једним кликом бити удаљени од сајтова који продају дрогу, оружје, различите акредитиве за претплатничке сервисе, лажни или опрани новац и наравно софтвер за хаковање.

Kао што смо поменули, Dark Wеb, иако га у великој мери користе криминалци, није илегалан. Kористе га многе обавештајне агенције или органи за спровођење закона, а од користи је и у тоталитарним друштвима као средство комуникације са остатком света.

Постоји ли заштита?

Сајтови на  Dark Net могу да падну или се сруше с времена на време због своје мрачне природе. Најбоља заштита је да се Dark Wеb или Dark Net уопште не користи.

Овај чланак је стога, ту како би читаоце обавестио о постојању ових скривених и мрачних делова интернета, никако за охрабривање илегалног понашања на нету.

 

 

 

B92

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име