Социјална фобија је интензивна ирационална анксиозност од посматрања од стране других људи због могуће негативне процене и критике, страх од понижења, срамоћења и несналажење у социјалним ситуацијама (разговори, јавни наступи, узимање хране пред другима, сусрети са особама супротног пола) јер су повезане са ниским самопоштовањем и страхом од критике. Прате је интензивни вегетативни знаци анксиозности (најчешће црвенило лица, лупање срца, презнојавање, дрхтање нарочито руку, отежан говор, мучнина, повраћање) због чега се избегавају јавни скупови, састанци, ресторани, прославе и у крајњем случају долази до потпуне социјалне изолације.

Социјалне фобије могу да буду дискретне, ограничене на једну или пар ситуација, или дифузне, када укључују скоро све социјалне ситуације изван породице. Ако се не лечи, добија хронични ток И додатно се компликује злоупотребом алкохола и депресијом. Појављује у око 3%, дискретно је учесталија код жена. Може се појавити И у детињству, али чешће током адолесценције и током треће И четврте деценије живота.

Код нормалне треме пред наступ, анксиозност је умерена, иинтензивира се непосредно пред И на почетку наступа, а потом током даљег наступа лагано опада.

Да би лечење било успешно, потребна је адекватна дијагностика, успостављање терапијског односа и савеза, едукација пацијента и чланова породице који су укључени у лечење у природу проблема , постављање јасних циљева лечења, активна укљученост свих чланова у терапију.

Комбинована примена фармако И психотерапија је најефикаснија. Антидепресиви и бензодиазепини се користе у редовној терапији. Когнитив-бихејвиор психотерапија се успешно користи на почетку лечења. Психотерапије базиране на стицању увида И мењању маладаптивних образаца понашања се примењују у другој фази лечења. Терапија је потребно да се спроводи довољно дуго времена ради постизања што бољег степена излечења, одржавања постигнутог нивоа излечења, превенције погоршавања И развоја компликација, побољшања укупног функционисања И квалитета живота и учења потребних нових вештина.

Постављање добре и поуздане, свеобухватне дијагнозе. која омогућава прављење оптималног плана лечења и њеног успешног спровођења, може да се остварује само кроз тимски рад психијатара, психолога и других специјалиста за лечење телесних болести.

 

 

Драги читаоци, да бисте нас лакше пратили и били у току, преузмите нашу апликацију за АНДРОИД

euromedic.rs

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име