Израз “гнусоба опустошења” потиче из Матеја 24:15 : “Када, дакле, видите да ‘гнусоба опустошења’, о којој је говорио пророк Данило, стоји на светом месту, ко чита нека разуме.”

Ово се односи на књигу пророка Данила 9:27, “И утврдиће завет с многима за недељу дана, а у половину недеље укинуће жртву и принос; и на крилу [храма] поставиће гнусобу опустошења, до краја који је одређен излиће се на њега.” 167 . године пре Христа, Грчки владар по имену Антиох Епифан је поставио Зевсов олтар преко олтара за жртве паљенице у Јеврејском храму у Јерусалиму. Он је такође жртвовао свињу на олтару у јерусалимском Храму. Овај догађај је познат као гнусоба опустошења.

У Матеју 24:15, Христос је говорио скоро 200 година касније о гнусоби опустошења пошто се горе описан догађај десио. Тако да, мора да је Христос пророковао да ће се једном у будућности догодити друга гнусоба опустошења у Јеврејском Храму у Јерусалиму. Већина библијских тумача пророштава верују да је Исус мислио да ће Антихрист бити тај који ће урадити нешто врло слично ономе што је урадио Антиох Епифан. Ово је потврђено чињеницом да неке ствари о којима је Данило пророковао у Данилу 9:27 се нису десиле 167. године пре Христа са Антиохом Епифаном. Антиох није склопио завет са Израелом за седам година. Антихрист је тај који ће на крају времена, успоставити завет са Израелом за седам година а онда га прекршити тиме што ће учинити нешто слично гнусоби опустошења у Јеврејском Храму у Јерусалиму.

Каква год да ће бити гнусоба опустошења у будућности, неће оставити сумњу у било чијем уму да је онај који ју је починио особа позната као Антихрист. Откривење 13:14 га описује као неког ко ће направити неку врсту слике коју ће сви бити принуђени да славе. Претварање храма живог Бога у место за слављење Антихриста је уистину “гнусоба.” Они који су живи и који остану током времена невоље треба да буду пажљиви и да препознају да је овај догађај почетак 3 1/2 године, најгорег времена невоље и да је повратак Господа Исуса Христа неминован.

“Него бдите и молите се Богу у свако доба, да будете кадри да избегнете све ово што ће се збити, и да станете пред Сина човечијег.” (Лука 21:36).

 

 

 

 

gotquestions

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име