Специфична фобија је интензиван ирационалан страх од појединих објеката, места, ситуација, активности, као што су фобије од животиња, мрака, грмљавине, лекара, ињекција, повређивања, болести,летења, висине,затворених или отворених, јавних места, који прати интензивно неуровегетативно узбудјење, интензивна антиципаторна анксиозност пре сусрета са фобичним стимулусом И контрафобично понашање.

Специфична фобија се углавном јавља у раном детињству, између 5.и 9.године, или касније током пубертета, а нарочито адолесценције. Страхове од специфичних болести треба дијагностиковати као хипохондријски поремећај.

Да би лечење било успешно, неопходна је адекватна дијагностика, успостављање терапијског односа и савеза, едукација пацијента и чланова породице који су укључени у лечење ради постизање увида у природу проблема , постављање јасних циљева лечења, активна укљученост свих чланова у терапију, довољно дуго, до постизања најбољег могућег степена излечења..

Бензодиазепини се користе као допуна И помоћ бихевиоралној терапији или када није могуће применити бихејвиоралну терапују.

Постављање добре и поуздане, свеобухватне дијагнозе , која омогућава прављење оптималног плана лечења и њеног успешног спровођења , може да се остварује само кроз тимски рад психијатара, психолога и других специјалиста за лечење телесних болести.

 

 

Драги читаоци, да бисте нас лакше пратили и били у току, преузмите нашу апликацију за АНДРОИД

euromedic.rs

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име