Петнаестог јула 1904. године преминуо је Антон Чехов, а осим тога што је био велики писац, био је и велики човек, па је успео да у кратком животу уради много тога.

За 44 године живота, од којих је половину боловао од туберкулозе која га је и одвела у смрт, Чехов није само написао чувена дела (20 томова светски прослављене прозе), већ је и успео да уради много добрих дела, између осталог:

– Саградио је четири сеоске школе, звоник, ватрогасну постају за сељаке, пут до Лопасње-супротстављајући се пасивном отпору земства, уображености извођача радова и равнодушности сељака.

– Основао је у Таганрогу јавну библиотеку и поклонио јој преко 2000 својих књига; током 14 година непрестано је допуњавао.

– Пожуривао је изградњу првог московског јавног дома (с библиотеком, читаоницом, салом и позориштем), бринуо да Москва добије клинику за кожне болести, уз помоћ сликара Иље Рјепина основао је Музеј сликарства и лепих уметности у Таганрогу, покренуо је изградњу прве станице за биолошка истраживања на Kриму.

– Док је живео у Мелихову, сваке године је као лекар примао више од хиљаду болесних сељака сасвим бесплатно и снабдевао сваког од њих лековима.

– У време колере, у својству среског лекара, сам, без помоћника, опслуживао је 25 села.

– Извео је херојско путовање на острво Сахалин, сам је урадио попис целог насеља на острву, написао књигу „Острво Сахалин“ доказавши бројевима и чињеницама да је принудни рад у царству „безвредно пражњење имућних и ситих над обесправљеном људском личношћу.“

– Први је почео да пописује отвара здравствене картоне затвореницима, што до тада није била пракса.

– Помагао је хиљадама људи (садржај многих писама Чехову у каталогу сабраних дела формулисани су овако: „Захвалност за добијени новац …“, „Захвалност за посредовање у добијању посла…“, „Захвалност за труд око пасоша…“ итд ).

– У разореном Мелихову посадио је око хиљаду стабала вишње и засејао огољене шумске парцеле јелама, кленовима ,боровима, храстовима, аришима; на спаљеној прашњавој земљи на Kриму посадио је трешње, палме, кипарисе, јорговане, вишње, дудове, рибизле и предиван цветњак.

То су само нека од добрих дела великог Антона Павловича Чехова.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име