Ботокс није случајно најпопуларнији отров на свету. Од када је 2002. одобрен за коришћење у козметичке сврхе од стране Америчке агенције за храну и лекове (ФДА), постаје планетрни хит.

За две недеље од убризгавања он потпуно уклања боре и затеже кожу. Лако и готово безболно остварује сан о трајној младости. Делује тако што умртвљује мишиће, али зато „испегла“ лице.

Али шта се још дешава у нама када добијемо ињекцију ботокса?
Кад је лице непокретно, људи не виде како се осећате

Замислите да проведете године са својим партнером и знате сваки његов израз лица и емоцију која га изазива, а онда преко ноћи тога више нема? Више не бисте могли да по изразу лица знате како се ваш партнер осећа.

Истраживање које су 2010. спровели научници са Универзитета Бернард показало је да ботокс смањује могућност изражавања емоција. Наиме, када нема померања мишића, мозак не добија довољно повратних информација о томе како се осећате. Када је лице непокретно, без емоционалне експресије, и емоције су слабије. Такође, када изражавамо осећања изразом лица, онај ко нас слуша, несвесно копира нашу гестикулацију и мимику, што доводи до бољег разумевања и повезивања.

– Ово је посебно важно за мајке које имају бебе. Беба учи о емоцијама преко израза лица мајке, па је зато важно да мајкa има пуну мимику – објашњава Кристина Брајовић Цар, психолог.

Наша саговорница додаје да је у примени ботокса, као и других антиејџ третмана, важна права мера и правовременост. Посебно зато што он има и нека лековита својства, као што су помоћ у лечењу мигрене, претераног знојења или херпеса.
Да ли подмлађивање јача самопоуздање?

Истраживање на Северозападном Универзитету је показало да 70 одсто корисника ботокса каже да је један од разлога за подвргавање овом третману жеља за јачим самопоуздањем. Психотерапеут Кристина Брајовић Цар каже да леп изглед може да помогне да се осећамо боље, али само донекле.

– Особе које немају неки дубљи психолошки проблем и које нису зависне од третмана за подмлађивање, антиејџ третмани могу да буду део савремене неге. Све модерне неинвазивне технике подмлађивања које чувају природан изглед могу позитивно да утичу на самопоуздање код особа које су га већ изградиле. Самопоуздање треба да почива на многим другим вредностима, не само на физичком изгледу. Све је то питање мере – сматра наша саговорница.
Има ли начина да ставите ботокс, а сачувате мимику

Асс. др Бранислав Трифуновић, наш чувени пластични хирург, каже да ботокс може да буде добар избор за ефекат природног подмлађивања када се користи у мањим дозама и као део коктела са хијалуронском киселином.

– Озбиљан и искусан стручњак неће дозволити да након третмана ботоксом изгубите мимику и моћ експресије осећања. Он ће урадити посао тако да и даље можете да се намрштите, да можете да покажете да сте се зачудили тако што ћете подићи обрве и тако даље. Поента је да се боре ублаже, а не да сасвим нестану. Јер неко ко има 50 година и не треба да нема ниједну линију на лицу. Али може да изгледа свежије и лепше. Само треба да се ради пажљиво, стручно и са врхунским материјалима – објашњава наш саговорник.

 

Аутор: Наташа Васић

 

Драги читаоци, да бисте нас лакше пратили и били у току, преузмите нашу апликацију за АНДРОИД

eklinika.rs

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име