Откриће смртоносног гаса названог „циклон Б“, како је Рудолф Хес сам објаснио, га је умирило.

Током сведочења на суђењу у Нирнбергу, командант Аушвица од 1940. до 1943. године, Рудолф Хес описао је олакшање које је осетио када је пронашао ефикасан начин за убијање. Откриће смртоносног гаса циклон Б, како је објаснио, га је умирило.

Нациста Рудолф Хес је преузео Аушвиц 1940. године. Његови надређени су одлучили да „јеврејско питање“ реше масовним истребљењем, а он је одмах кренуо у испуњавање задатка.

Хесово откриће дејства циклона Б водило је до овог циља са великом ефикасношћу. До краја рата, наређивао је убијање и по 2.000 људи дневно.

Kако је Рудолф Хес постао нациста

Рођен 25. новембра 1900. у Баден-Бадену у Немачкој, Рудолф Франц Фердинанд Хес провео је вец́ину свог детињства у уверењу да ц́е постати свештеник. То је била жеља његовог строгог оца, којој се он повиновао.

„Родитељи су ме васпитавали да будем послушан и пун поштовања према свим одраслим људима, а посебно према старима, без обзира на њихов друштвени статус“, сведочио је касније Хес.

Kада је имао 15 година, отац му је умро, а он је одложио приступање цркви и придружио се немачкој војсци у Првом светском рату.

Хес се истакао и већ са 17 година постао подофицир. Чак два пута је освојио Гвоздени крст за храброст током акције.

Након што је Немачка у рату изгубила, Хес се осећао разочарано и издато. Kао и многи други бивши војници придружио се Фреикорпс-у, паравојној јединици, а као и многи Немци, приклонио се десничарској политици која је као разлог пораза Немачке у рату истицала Јевреје.

Иако је био осуђен на 10 година затвора, Хес је пуштен 1928. године у склопу споразума о општој амнестији.

Следеће, 1929. године је упознао своју супругу Хедвиг Хенсел, а исте године упознао је још једну особу која је много утицала на његов живот – Хајнриха Химлера.

Од СС-а до Аушвица

Kада је 1929. Адолф Хитлер именовао Хајнриха Химлера за команданта немачког Шуцштафела (СС) и Гестапа, Химлер је позвао Рудолфа Хеса да му се придружи.

Kао СС официр, Хес је 1934. године отишао у концентрациони логор Дахау. У то време, Дахау је био више центар за „преваспитавање“ него логор за истребљење, али је искуство било довољно „поучно“ да обликује Хеса и инспирише га за многе ствари које су се дешавале шест година касније у Аушвицу.

„Свако ко покаже и најмању симпатију према затвореницима мора одмах да нестане из наших редова“, грмео је Теодор Ајке, командант логора. „Требају ми само чврсти, потпуно посвећени СС људи. Међу нама нема места за мекушце“.

Хесу је у почетку, било тешко да гледа брутална премлац́ивања затвореника. „На почетку рата сам први пут присуствовао погубљењу, али то на мене није утицало ни приближно као присуствовање бруталном пребијању“, присец́ао се касније.

Ајкеу се допао Хес, па га је препоручио за унапређење. Хес је прво био помоћник команданта у концентрационом логору Захсенхаузен, а затим је 1940. године постављен на чело Аушвица.

Други светски рат је увелико беснео, а Химлер је за Аушвиц имао посебан план.

„На лето 1941, не могу да се сетим тачног датума, изненада сам позван код Рајхсфирера“, сведочио је касније Хес. „Супротно његовом обичају, Химлер ме је примио без присуства ађутанта и рекао: ‘Фирер је наредио да се јеврејско питање реши једном заувек и да ми, СС, треба да спроведемо то наређење.'“

Хес је имао проблем. Требало је да убије људе — хиљаде њих — и морао је то да уради ефикасно. Након посете логору Треблинка, критиковао је команданта логора због коришћења угљен-моноксида. „Мислио сам да његове методе нису биле ефикасне“, рекао је касније.

Уместо тога, Рудолф Хес је користио гас назван циклон Б – пестицид на бази цијанида.

„Са гас маском на лицу, лично сам посматрао убиства“, сведочио је Хес. „У препуним коморама смрт је наступала истог тренутка када би циклон Б био пуштен. Чуо би се само кратак пригушен крик, и све би било готово.“

Понекад се, тврдио је Хес, осец́ао лоше због свог ужасног посла. Посебно му је било тешко када су у питању била деца. Али га је колега нациста Адолф Ајхман убеђивао да они то раде због вишег циља.

„Ајхман ми је објаснио да су баш деца та која прво морамо да убијемо“, сведочио је касније Хес.

Објаснио му је да не сме да остави у животу потенцијалне осветнике својих родитеља.

Хес је допринео томе да број убистава у Аушвицу порасте. Са циклоном Б, нацистички командант је могао да убије до 2.000 људи дневно. У извештају СС-а из 1944. године, Хес је похваљен као „прави пионир у овој области због нових идеја и метода“.

Током рада у Аушвицу, Хес је са супругом живео идиличним животом у близини логора.

Kада је 1945. рат био готов, а Немачка поражена, Рудолф Хес је побегао.

Погубљење Рудолфа Хеса

Након што је кратко живео под лажним именом, Рудолфа Хеса је пронашао Ханс Александар, немачки Јевреј који је побегао из Берлина када су нацисти дошли на власт. Хес је ухапшен и изведен пред суд.

Хес је, за разлику од многих других нациста, показао мало кајања. Признао је да му је било жао жртава, али да је морао да извршава наређења.

„То су свакако биле монструозне наредбе“, сведочио је Хес. „Ипак, разлози који су стајали иза програма истребљења чинили су ми се исправним. Тада нисам размишљао о томе: добио сам наређење и морао сам да га извршим.“

Рудолф Хес је осуђен на смрт. Бивши затвореници Аушвица писали су петицију да Хес буде обешен у Аушвицу, што је прихваћено.

14. априла 1947. бивши командант Аушвица враћен је на место злочина. После шољице кафе, нешто пре 10 часова ујутру, стражари су га одвели до вешала. Рудолф Хес је обешен на месту где је хиљаде људи послао у смрт.

 

Јулија Марнин

 

Национална Географија

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име