Брзопомоћница

Икона Богородице Брзопомоћнице (рус: Скоропослушница). Испред манастирске трпезарије, у светом манастиру Дохијару (Света Гора), била је живописана на зиду једна Богородичина икона велике старости. Старији оци кажу да је насликана за време Светог Неофита, ктитора манастира, како се усмено преноси вековима од старијих на млађе оце. Од тада до данас протекло је око 850 година, а лик иконе није оштећен како је за очекивати након толико времена.

Мати Божија преко ове иконе брзо помаже у свакој неприлици, јер се показала се другом Силоамовом крстионицом: слепима дарује вид, лечи хроме, непокретне, а нарочито помаже нероткињама, многе је од утапања у мору избавила, заробљенике ослободила, штеточине много пута отерала и уништила, и друга безбројна чуда чини непрестано свим Православним Хришћанима који јој побожно прибегавају. Њено призивање указује брзу помоћ за све животне потребе; помаже и при налажењу несталих ствари, код емотивних недоумица, као и против блудне страсти, опекотина, неизлечивих болести. Црква је слави 9. новембра.

Молитва

Преблагословена Владичице, Приснодјево Богородице, Која си Бога Реч, Који је изнад сваке речи, родила и благодат Његову више од свих примила, Која си море Божанствених дарова и чудесима непресушна река и Која изливаш благодат на све који са вером прибегавају Теби! Клањајући се чудотворној икони Твојој, молимо Те, свемилостива Мајко човекољубивог Владике: излиј пребогату милост Твоју на нас и пожури да испуниш мољења наша која приносимо Теби, Брзопомоћнице, јер утеху и спасење свима припремаш. Посети, Преблага, слуге Твоје благодаћу Твојом, подај болнима исцелење и савршено здравље, мир узнемиренима, слободу заробљенима и утеху свима који страдају. Избави, Свемилостива сваки град и сваку земљу од глади, помора, земљотреса, потопа, огња и мача и сваке казне времене и вечне, материнском смелошћу Својом одврати гнев Божији. Од душевне раслабљености, напада страсти и грехопада ослободи слуге Твоје, да би смо без спотицања у сваком благочешћу поживели у овом веку а у будућем били удостојени вечних блага благодаћу и човекољубљем Сина Твога и Бога, јер Њему доликује свака слава, част и поклоњење са Беспочетним Оцем Његовим и Пресветим Духом, сада и увек и у векове векова. Амин.

                    Чаша која се не испија

Прво јављање иконе Мајке Божије „Чаша која се не испија“ (рус: Неупиваемая чаша) десило се 1878. године. Један Хришћанин се одао страсти пијанства, пропио сву своју војну пензију, све што је имао у своме дому, и дошао до тога да нема баш ништа. Од прекомерног пијанства, ноге су му се одузеле, али је он наставио да пије. А онда је, једне ноћи имао сновиђење, у коме је пред њега дошао старац схимник и рекао: „Иди у град Серпухов у манастир Владичице Богородице. Тамо је икона Мајке Божије `Чаша која се не испија`, тражи да за тебе одслуже молебан пред иконом и оздравићеш и душом и телом.“

Пред овом иконом се усрдно призива Мајка Божија за помоћ при лечењу и избављењу од пијанства. Црква је слави 5. маја.

Молитва

О, премилостива Владичице! Заступништву Твоме сада прибегавамо, мољења наша не презри, већ милостиво услиши нас жене, децу и мајке и исцели браћу, сестре и рођаке наше тешком болешћу пијанства обузете и отпале од Мајке своје, Цркве Христове и спасења свога. О, милостива Мајко Божија, дотакни срца њихова, брзо заустави пад греховни и приведи их уздржању спасоносном. Умоли Сина ТвогаХриста Бога нашега, да нам опрости сагрешења наша и да не одврати милост Своју од људи Својих, већ да нас укрепи у трезвењу и целомудрију. Прими, Пресвета Богородице, молитве мајки, које због чеда својих сузе проливају; жена, које због мужева својих јецају; деце сироте и убоге коју су посрнули родитељи напустили, као и свих нас, који се икони Твојој клањамо. И нека овај вапај наш, молитвама Твојим, дође до Престола Свевишњег. Заштити нас и сачувај од лукаве заседе и свих замки ђаволских, и у страшноме часу кончине наше помози нам да без спотицања прођемо ваздушна митарства и избави нас вечне осуде молитвама Твојим, како би нас милост Божија обасјала у бесконачне векове векова. Амин.

                         Цвет који не вене

БОГОРОДИЦА РУЖА КОЈА НЕ ВЕНЕ (грч: ή Θεοτόκος Ρόδον το Άμάραντον). Представа Богородице „Ружа која не вене“ омиљена је иконографска тема солунских сликара и грчких гравера почев од 1700. године. Композиција се развила из деисисне иконе на којој су Арханђели Михаило и Гаврило, окруживали Богородицу као Царицу са дететом на крилу. Владарским атрибутима (царском престолу, круни, орнату и жезлу) у XVIII веку придружује се и непосредни узрок овим знацима високе почасти и поштовања – гранчица са процветалим ружама. У питању је непосредна илустрација поздравних обраћања Приснодјеви Марији из Богородичиног акатиста (3. и 7. икос) у којима се Мајка Божија спомиње као изданак неувеле младице и цвет непропадљивости. Натприродна моћ овог типа Богородичиних икона почивала је на истицању њеног мистичног останка нетакнутим цветом и поред метафоричног преображаја пупољка у цвет.

Оувек се у молитвословљима појављује символичко поређење Песвете Богородице са мирисним цветом који не вене. Тако се и на овој икони Пресвета Богородица иконопише како држи на једној руци Богомладенца Исуса, а у другој цвет. Тај цвет символише непролазну девственост и непорочност Пречисте Богомајке. У канону Јосифа Песмописца се Богородица такође представља као „Цвет који не вене“. Пред овом иконом се молимо Пресветој за избављење од сваке немоћи, за чедност и чистоту.. Црква је слави 3. априла.

Молитва

Царице моја Преблага, Надо моја Богородице, Прибежиште сиротих и путника Заступнице, тужних Радости, повређених Покровитељко! Ти видиш беду моју, видиш и патње моје, помози мени немоћноме, нахрани мене лутајућег. Ти знаш неправде моје, разреши их ако желиш јер друге помоћи немам, ни друге посреднице, ни благе утешитељке, сем Тебе, о, Богомати. Сачувај ме и заштити сада и увек и у векове векова. Амин.

                                Казанска

Празновање иконе познате под називом Богородица Казанска (рус: Казанская), успостављено је у знак захвалности за спасење Москве у све Русије од инвазије Пољака 1612. године. Установљено је 1649. године, и све до данас, та икона је у нарочитом поштовању у цеколикој Православној Русији. Свети Димитрије Ростовски, у својој беседи познатој под насловом „Беседа на дан јављања иконе Мајке Божије Казанске“ каже да Мајка Божија Казанска избавља од великих мука и зла, не само преведнике, него и грешнике.

Усрдна молитва Мајци Божијој пред овом иконом помаже у свакој болести и напасти, у опасности од раскола и јереси, за повратак вида, код очних болести, при ступању у брак.. Црква је слави 8. јула и 22. октобра.

Молитва

О, Пресвета Владичице, Богородице! Са страхом, вером и љубављу припадамо часној икони Твојој и молимо Те: не одврати лице своје од оних који Теби прибегавају. Умоли, милосрдна Мати, Сина Твога и Бога Нашег, Господа Исуса Христа, да сачува мир у земљи нашој, да Своју Свету Цркву одржи непоколебивом од сваке безбожности, јереси и раскола. Немамо друге помоћи, немамо друге наде сем Тебе, Пречиста Дјево, Ти си свесилна Помоћница и Заступница Хришћана. Нас који Те верно молимо избави од греховног пада, од замки злих људи, од сваког искушења, од муке, невоље и од изненадне смрти; даруј нам дух скрушен, срце смирено, помисли чисте, живот исправан и опроштење грехова, да сви захвално певајући величанству Твоме будемо удостојени Небеског Царства и са свима Светима да прославимо пречасно и величанствено Име Оца и Сина и Светога Духа. Амин.

                      Млекопитатељница

Чудотворна икона Пресвете Богородице Млекопитатељница (грч: Γαλακτοτροφούσα; рус: Млекопитательница) позната је од давнина на хришћанском истоку. Сликана је на основу Јеванђеља: да је Пресвета Богомајка дојила оваплоћеног Господа Христа као Сина Свог, што је она жена у Јеванђељу исповедила речима упућеним Христу: Блажена утроба која те је носила и дојке које си сисао (Лк 11,27).

О тој истини су такође говорили и писали и Свети Оци Источне Цркве. Тако Свети Јефрем Сиријски каже у песмама на Рођење Христово„Из утробе Дјевине изашао је Младенац, и млеком се хранио, и растао је поред деце – Син Господара свега. Света Дјева-Мајка давала је Христу млеко, и Он се као човек хранио њезиним млеком. Када се Господ хранио млеком Маријиним, тада је точио живот свему свету.“

Нашом усрдном молитвом пред овом иконом Мајка Божија помаже код порођаја, при недостатку мајчинског млека, за здравље, одржање и васпитање деце.. Црква је слави 12. јануара.

Молитва

Прими Богородитељко сузна мољења нас који Теби припадамо и гледамо како на светој икони рукама носиш и млеком храниш Сина Твога и Бога нашега Исуса Христа. Јер, иако си Њега безболно родила, мајчинска туга Теби је позната, Ти видиш немоћи синова и кћери човечијих. Зато, умилно припадамо и целивамо чудотворну икону Твоју и молимо Те Свемилосрдна Владичице: милостиво помилуј нас грешне осуђене да у боловима рађамо и у бригама подижемо чеда наша, и жалостиво заштити младенце наше и нас који их изродисмо, и од сваке болести и горке невоље избави. Даруј им здравље и благовремену помоћ, да снагом храњени у снази узрасту, да родитеље своје радошћу и утехом испуне, тако да се и сада, посредништвом Твојим, из уста мале деце прослави име Твоје.

О, Мајко Божија, буди милосрдна мајкама синова човечијих и немоћним људима Твојим: похитај, исцели болести наше, утишај надошле муке и жалости и не презри сузе и уздахе слугу Твојих. Чуј нас који у дан невоље припадамо икони Твојој, и у дан радости и избављења прими благодарне похвале срца наших. Узнеси молитве наше ка Престолу Сина Твога и Бога нашега, да милостив буде нама грешнима и немоћнима, да пошаље милост Своју на оне који славе Име Његово, да бисмо са чедима нашим прославили Тебе, милостиву Заступницу и верну наду рода нашега, у векове векова. Амин.

 

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име