Пре индустријске револуције, књиге су биле занатске креације у кожном повезу за које је било потребно много времена и труда да се произведу, али проналазак књижара је све променио. Био је и јефтинији и лакши за израду, али је такође омогуц́ио употребу пигмената како би корице књига биле привлачније.

На пример, једна од најпопуларнијих боја књижара касног 19. века била је живахна зелена која је постала позната као париско зелена или смарагдно зелена.

Ниједан други пигмент се није ни приближио у смислу интензитета, и иако је током тог времена забележен низ несрец́а са тровањем арсеном, потражња за њим је била толико јака да произвођачи нису ни размишљали о отказивању производње.

Произведене су десетине, можда чак и стотине хиљада смарагднозелених књига све док ризик од тровања арсеном није постао довољно велики проблем и пигмент је коначно повучен из производње, а хиљаде их се и данас налази у библиотекама и приватним колекцијама.

Мелиса Тедоне, конзерваторка у музеју Винтертур у Делаверу, открила је књиге натопљене арсеном док је испитивала прелепу зелену књигу објављену 1857. године. Поправљала је књигу када је приметила да се зелени пигмент љушти, што јој је било необично. Иначе проблем са пигментима, да они имају тенденцију пуцања, љуштења и љуштења током времена, што и није тако велика ствар осим ако тај пигмент не садржи веома токсичан састојак.

Када су оштећене смарагднозелене љуспице пигмента и невидљиви фрагменти лете у ваздух одакле се могу удахнути. Нешто од тога такође може остати у рукама онога ко рукује једном од ових смарагднозелених књига

Иако би било потребно доста овог отровног пигмента да заиста убије особу, арсен и даље може изазвати озбиљне здравствене проблеме, па чак и доказано дугорочно фатално. Акутни симптоми изложености арсену могу укључивати гастроинтестиналне симптоме, а временом може изазвати лезије, па чак и рак.!

Да би спречила такве проблеме, Мелиса Тедоне је креирала пројекат “Отровна књига”, иницијативу која је имала за циљ да едукује људе о опасностима руковања књигама обојеним смарагдно зеленом бојом.

На пример, они предлажу ношење нитрилних рукавица када рукујете књигама које су можда биле обојене токсичним пигментом и чувате их у изолованим полиетиленским кесама.

“Не знамо ни за један случај да се неко озбиљно разболео од руковања оваквом књигом“, рекао је Тедоне за ЦБЦ Канада. „Ми само желимо да обавестимо људе о потенцијалним опасностима како бисмо могли да избегнемо било какву трагедију која се икада догоди из једне од ових књига.

 

 

 

zanimljivostidana

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име