Јерусалимска патријаршија је објавила да ће се служба силаска светог огња одржати, без присуства верника, због спречавања ширења вируса. Одлука је донесена у складу са одредбама државних власти Израела, а свети огањ ће, како је најављено пренети у друге престонице православља. Служби ће присуствовати представници других хришћанских цркава које служе  у Цркви Христовог Васкрсења.

Вест да ће служба бити одржана позитивно је одјекнула у другим православним земљама, а нарочито у Грчкој (која је раније најавила да ће свечано прослављање Васкрса бити одложено за Оданије овог празника, док ће се на сам празник службе обавити без присуства верних. Неке грчке парохије најавиле да ће свети огањ бити организовано однет свим парохијанима.

Према најави Гианиса Констататоса, градоначелника јужноатинске општине Елинико-Аргирополи најавио је да ће 400 волонтера са опремељени рукавицама и маскама преносити свети огањ од дома до дома. Он је изјавио да је за овакав поступак добио благослов локаних свештеника. Дакле, благослов свештенства постоји, али не и сагласност државних органа. Пошто су и друге општине исказале заинтересованост за овакву могућност грчка влада се успротивила оваквом плану. Министар за цивилну заштиту и управљање у кризним ситуацијама, Никос Хардалиас, изјавио је да државни органи не одобравају овакве активности зато што би оне биле ризик за ширење вируса.

Чекање Васкрса у сенци короне је изазвало бројне недоумице и у другим помесним Православним црквама. Аутономна Финска Православна црква је једина православна црква која, уз сагласност других православних црква, Васкрс слави по западној пасхалији. Ове године, дакле, недељу дана раније. У том контексту она је организовала Васкршњу литургију у Хелсинкију која ће се служити без присутсва верника, али уз живи пренос преко видео-стрима. Занимљиво је да је Финска ПЦ организовала, данас, на Велики петак богослужење на Шведском језику, које ће се такође уживо преносити.

Када су у питању САД, Сабор Канонских Православних Цркава САД је 04.априла упитио посланицу свештенству и верницима Православне Цркве у којој је саопштено да су епископи на телефонској седници дискутовали о опетаривним и пастирским изазовима са којима се сусрећу у контексту пандемије. Они су истакли да се човечанство налази у ванредним околностима које су изискивале да се донесу ванредне одлуке. То значи  да ће се богослужења Цветне недеље одржати уз учешће највише пет људи. Вернима се неће делити палмине гранчице, цвеће, свеће, јаја. Духовно руковођење верника ће се обављати телефоном, а организовање исповести и причешћа ће бити остављено на одлуку епископа.

Са друге стране океана Данијел, румунски патријарх у својој беседи од 5.априла изговореној у патријаршијској резиденцији подсетио је на пример св. Марије Египћанке која може да буде образац који ће следити хришћани у садашњем тешком тренутку. Он је ситуацију принудне изолације упоредио са пустињском аскезом, као и са егзилом који је старозаветни пророк Јеремија описао у својим тужбалицама. На тим примерима, патр. Данијел је позвао верне да патњу и болест, кроз умножавање молитава, снажење светости душе и помагање ближњима преобразе у наду на исцељење.

У складу са обим речима Румунска Православна Црква се огласила 9.априла  позивајући свештенство, монаштво и добровољце верног народа а се укључе у хуманитарне акције Румунске цркве које имају за циљ помагање онима који су најтеже погођени ширењем вируса. Црква на свим нивоима од епархија, преко намесништва и парохија ће се укључити у помагање – речено је у саопштењу уз наглашавање да ће у циљу пружања помоћи Румунска црква издвојити 1,48 милиона евра.

Антиохијска патријаршија се такође огласила 6.априла истичући да се чланови Светог Синода Патријаршије, под управом патр. Јована X молитвено обраћају узносећи своја срца у вапају за благостање целог света. У обраћању је истакнуто да су верни већ позвани да се уздже од окупљања, односно да остану у својим домовима у сагласности са препорукама влададе. Ово је доста неуобичајени позив у светлости чињенице да је току Васкршњи пост, али ове мере могу да повећају чежњу венрика за заједништвом у вери и светом причешћу, док се хране речима Светог писма узносећи своје тело и молитве на олтар пред Богом – речено је у саопштењу. Поглавари Антиохијске цркве подсетили су верне да је Царство Божије, унутар међу њима позивајући их да и сами појачају молитве за свет, болесне, невољане, сиромашне, расељене, отете. Синод Антиохијске патријаршије позвао је и на молитву за медицинско особље, као и на обуздавање панике.

Тешко искушење са којим се црква сусреће, истануто је у саопштењу, је чињеница да се улази у период цветне недеље, а затим и у период недеље страдања којом се приближавамо празнику вакрсења Гсподњег. У том контексту, поглавари Атиохијске цркве позивају на поштовање прописа који су донесени од стране надлежних органа. У складу са тим, верни су позвани а остану у својим домовима, а да свештенство и онаштвоу потпуности сарађује са државним органима. Одлучено је такође да ће у долазећим празничним данима бити служена устаљена богослужења, али на неубичајени начин, односно без присутва верног народа. Службе ће моћи да се прате преко видео преноса. Свечана прослава Васкршњег празника се, као и у цркви Грче одлаже за Оданије Пасхе, односно за 27. мај, када ће – изражена је нада – пандемија бити сузбијена. До тада, сви су позвани да помажу потребитима.

Аутономна Православна Црква Кореје, огласила се 5. априла најавивши да ће до сада предузете мере, односно затварање храмова за вернике, бити продужене и током цветне недеље и васкршњих празника. Васкршње службе ће служити свештеници и њихови помоћници, за разоику од верних који се позивају да остану у својим домовима у молитвеном расположењу и проучавању Светога писма. Попут Грчке и Антиохијске Цркве, и православни епископи Кореје су изразили наду да ће до краја маја епидемија бити сузбијена, те да ће на Оданије Васкрса овај празник бити свечано обележен. Такође, крштења планирана за Лазареву суботу биће одржана на празник Св. Тројице. Корејски епископи верне су позвали да не губе наду у тешким временима већ да се храбре речима Псалтира.

Епархијски Синод Грчке ПЦ у САД је на Благовести 7.априла издао саопштење око којег је дан раније постигнута потпуна сагласност на теле-састанку. У саопштењу се истиче да су верници, монаштво и свештенство позвани а богослужења Цветне недеље, Недеље страдања и Васкршњих празника организују у складу са препорукама надлежних државних органа , одосно без присуства верника, изузев свештеничког помоћника и чтеца. У склопу ове препоруке се истиче да неће бити традиционалне поделе палми, цвећа, васкршњих јаја и свећа. Духовна подршка и исповести ће бити могуће посредством телефона. Они су позвали верне да покажу максималну бригу за своје здравље, физичко, духовно и емоционално у тешким и необичним временима која искуствено наликују тренуцима у којима је Христос на крсту узвикнуо: Боже, Боже мој, зашто си ме оставио? Управо то Христово страдање, као крајњи исказ његове послушности, понизности и љубави треба данам буде образац у овом периоду – наглашено је.

Архиепископ канадски Грчке Православне Цркве Сотирос упутио је 08.априла четврту пастирску посланицу у вези са пандемјом корона-вируса, односно поретка богослужења у току Цветне недеље и предстојеће Недеље страдања и Вакрења Господњег. Он је и овога пута рекао да црквене активности треба ускладити са препорукама надежих органа канадске владе, што значи да верници неће присуствовати службама, али да ће моћи да их прате посредством видео линка. У цркви ће моћи да буду само свештеник појац и црквењак, односно највише три лица. На жалост верни неће моћи да приме Св. Причешће и миропомазање као ни палмине гране, васкршња јаја…. Напомињем да ове мере предузимам дубоко ожалошћен у нади даћемо овај Васкрс дочекати и у здрављу и молитвеном расположењу у својм домаћим црквма – закључио је архиепископ.

Цариградски патријарх Вартоломеј је 8.априла упутио посланицу у којој је саопштио да ће због пандемије корона-вируса богослужења Цветне недеље (односно Лазареве Суботе у Цветих бити одржана без присутва верних, који ће богослужења моћи да прате из по једног храма сваке дијацезе. Према његовом упутству епархије у у иностранству ће се руководити одлукама локалних сабора и архиепископа, док ће се у манастирима богослужења прослављати на уобичајени начин, али без примања ходочасника.

Бугарска Православна Црква је, са друге стране, успела је да издејствује уступке од владе чији је премијер одлучио да дозволи отварање храмова ѕа Цветну недељу (Лазареву Суботу и празнике Цвети) и Васкрс. Б. Борисов је своју одлуку образложио запажањем да је много људи слабог духа и очајно. Он је, ипак, позвао вернике да остану у домовина и службе прате преко ТВа.

Митрполит Гаврил је истакао да је црква у вези са овим учинила значајан компромис тиме што је одлучила да на поменутим богослужењима не дели палмино (врбово) грање, те да ће се вакршње службе одржати на отвореном, а да је Синод позвао вернике да им присуствују уз ношење заштитних маски. Бугарска Православна Црква се суочава истовремено са критикама на друштвеним мрежама, а поједини политичари су иступили са тврђењем да у условима пандемије треба забранити причешћивање (на уобичајени начин). Наупрот том ставу, многи политичару су и сами учествовали у причести истучући да их није страх.

Јован Благојевић

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име