Некада су у нашој патријахалној породици и средини, част и морал били највећа мера људскости. Лична част и хришћански морал нису имали номиналну вредност и изразито мали број људи се није таквог моралног кода придржавао.

Девојаштво и девојачка част су били оно по чему се српски народ издвајао и препознавао. То је ишло до те мере да се у предустаничкој и устаничкој Србији бележе невероватни примери храбрости и жртве само да би се очувала девојачка част.

Тако на пример скоро нико данас у Србији не зна да је 5. октобра 1813. године око педесет девојака и жена из села Скела код Обреновца, држећи се за руке, скочило у набујалу реку Саву само да не би пале у руке Турцима, који су тих дана у незапамћеној офанзиви сломили Први српски устанак. На такав драстичан корак су се наше девојке одлучиле како не би биле силоване од стране Турака, који су отпочели крваве одмазде широм Мачве и Посавине.

Део турске војске која је долазила из правца источне Босне, предвођена Али Пашом Деренделијом, јуришали су да освоје Београд, док су иза себе остављали праву пустош. Глас о свирепим убиствима и силовањима стигао је и у село Скелу, које се налази на Сави, на пола пута између Обреновца и Шапца.

Сви становници села су се дали у бег. Међутим, коњаници босанског паше су затворили све излазе из села. Том приликом Турци су сурово побили већи део мушког дела становништва.

Девојке и жене из Скеле су то гледале и бежећи су се окупиле на обали набујале Саве. Видевши да немају излаз, помолиле су се Господу и одлучиле да свесно скоче у Саву како не би изгубиле девојачки и мајчински образ и част.

Једина успомена на овај догађај данас је ова спомен плоча на дому културе у овом обреновачком селу.

Волимо и поштујмо наше девојке и жене и чувајмо сви заједно, и мушкарци и жене, свој морални код ког смо од својих предака наследили. Не брукајмо се пред примером педесет девојака и жена из Скеле код Обреновца.

 

srpskaistorija

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име