Са благословом Епископа шумадијског Г. Јована протонамесник Горан Живковић, парох четврте лаповске парохије, обратио се јавности у емисији “Ово је Србија” на РТС-у, а поводом хуманитарне акције помоћи свом парохијану Владимиру Којанићу.

Наиме, он живи са оцем Зораном у веома тешким условима у лименом контејнеру, који им је поклонила лаповска општина, поред трошне и старе куће у којој је становао до пре неколико година.

Владимиру су лекари прогнозирали да ће остати непокретан до своје петнаесте године, а основну школу није завршио због честих епилептичних напада. Међутим, упорним радом, упркос болести, он је завршио прво ОШ “Свети Сава” у Баточини, а затим и ЕГШ “Никола Тесла” у Јагодини. Владимир се уједно посветио читању књига те је, као редовни посетилац библиотеке, са својих 30 година живота стекао јако лепо познавање историје и етнологије.

Тако је био и коаутор две књиге, “Етнолошки зборник” и “Зборник радова црквишта и манастира средњег века”, а написао је и дивну књигу “Приче о братској љубави два народа” која је посвећена свим оним Русима који су ратовали или живели у Лапову и околини током Другог светског рата.

Одан је православљу, веран је син СПЦ и више пута се одазивао свештенству приликом акција које је лаповска црквена општина организовала. Иако слави Светог Великомученика Георгија, сем свог светитеља заштитника за свог покровитеља сматра и првог српског Архиепископа Светог Саву.

Видевши Владимиров труд и веру надлежни парохијан протонамесник Горан Живковић му је помагао на разне начине, а посебан замах је постигнут када се у акцију око градње нове куће укључио Дарко Огњановић, приватник из Брзана. Убрзо је уз обилну Божију помоћ, а за врло кратко време, прикупљено скоро 5.000 евра те је купљен материјал за градњу новог дома за овог талентованог младића. Донатори су људи дубоке православне вере и великог срца, како из Лапова, тако и из других места. Бог зна њихова имена и Владимир се са својим парохом моли Њему за њихово здравље и спасење. Помоћ је стизала са разних страна те је неко донирао храну и пиће, са друге стране су стигли електрични уређаји потребни за кућу у изградњи, са треће помоћ у физичким пословима око градње куће.

У овој хуманитарној акцији активно учествује братство храма Свете Параскеве у Лапову, чланови црквеног одбора, али и локални одбор Кола српских сестара, као и удружење особа са инвалидитетом “Зора”. Целој ствари су јако помогли и локални дописници РТС-а, Вечерњих новости и ТВ Нове С, а нарочито треба поменути руску делегацију задужену за обнову споменика Црвеној армији.

За сада је наливен темељ и убрзо се креће даље, а да би се бар груби грађевински радови довршили до краја године. Даће Бог да тако и буде.

Протонамесник Горан Живковић

 

Број динарског рачуна на који можете помоћи Владимиру је 205-9011007163376-69, а број девизног је RS35205903102774374444.

Вест објављену на интернет презентацији РТС-а можете погледати овде.

eparhija-sumadijska

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име