Фотографија за сва времена, која истовремено показује како запад види српски народ и како се опходи према нама.

Хитлер разгледа свој рођендански поклон – мермерну таблу из Сарајева
Фотографија је снимљена 20. априла 1941. године, на 52. рођендан фирера Хемачког рајха Адолфа Хитлера, у командном возу који се у том тренутку налазио у Штајерској, у Аустрији.

Овде видимо Хитлера, у друштву двојице официра Вермахта, како посматра мермерну таблу на којој је урезан ћирилични натпис: „На овом историјском мјесту Гаврило Принцип навијести слободу на Видов-дан 15. (28.) јуна 1914“.

Спомен-плоча скинута је три дана раније, приликом уласка немачких трупа у Сарајево, одакле је однета фиреру и предата као рођендански поклон.

Међу око два милиона Хитлерових личних фотографија, које су сачуване до данас, ову фотографију је пронашао писац Мухарем Баздуљ, заједно са Небојшом Грујичићем.

Подсећамо, једина два народа на Балкану који су од почетка до краја били против Хитлера су били Грци и Срби. Сви остали су били савезници и сарадници Адолфа Хитлера и његовог поретка у Европи. Срби су поред хрватског геноцида имали и најстрожи режим немачке окупације у Европи, која је за сваког рањеног Хемца убијала 50 српских цивила, а за сваког убијеног Хемца, стрељала 100 српских цивила. Уз Русе, Јевреје и Пољаке, српски народ је пропорционално имао највише жртава током Хитлерове окупације.

Хаша слобода, наше постојање, наш идентитет, наша култура, наша вера, наше светосавље и наш Косовски завет са Богом, сметају многим овоземаљским моћницима свих генерација. Како данас, тако и у прошлости и ова фотографија је доказ тога.

 

 

 

hronograf

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име