Јутро у јапанском граду Хирошими, 6. августа 1945. године. Рат у Европи је завршен, а царство је у кризи. Борбе са Америком се са далеких пацифичких острва приближавају главном јапанском копну. Небо је мирно – Хирошима је из неког разлога већ месецима поштеђена разорних бомбардовања које погађају друге градове.

Само један амерички Б29А бомбардер лети у висини и мало кога забрињава. Из њега ће, међутим, бити испуштена бомба „Мали дечак“ која ће експлодирати на висини од 680 метара изнад града.

Било је 8.15 ујутру. Детонација се догодила у шеснаестој секунди овог минута. До његовог истека одиграла се катаклизма, а град стар 500 година ишчезао је у чудовишном белом облаку.

Експлозија атомске бомбе бачене на Хирошиму произвела је ефекат еквивалентан експлозији 15.000 тона експлозива ТНТ (15 килотона). Атомски удар је током једног минута усмртио 66.000 и ранио 69.000 цивила.

Хирошима и Нагасаки, на који је бомба бачена два дана касније, једини су градови који су доживели нуклеарни удар. У специјалном саопштењу од 6. августа 1945, Бела кућа је обавестила јавност да је „највећа бомба која је икад коришћена у историји ратовања“ тог јутра бачена на „Хирошиму, значајну јапанску војну базу“.

Мада су јапанске власти започеле расељавање преживелих, због радијационе болести до краја 1945. укупан број жртава нарастао је на 140.000. Према подацима града Хирошиме из 2004, укупан број жртава атомске бомбе је 237.062. Они који су је преживели, попут мајке са дечаком на слици, у Јапану су називани хибакуша, жртве атомске бомбе.

Дан пре атомског напада на Хирошиму, 5. августа, у самој завршници Другог светског рата, док су САД водиле серију битака са Јапаном, на острво Тинијан у Пацифику, где се налазила база за ову операцију, стигло је одобрење председника Харија Трумана за атомски напад на Јапан.

Под командом пуковника Пола Тибетса, бомбардер “Енола Геј” са дванаест чланова посаде узлетео је у два ујутру по локалном времену. Четири сата касније, пуковник Тибетс обавестио је посаду о циљевима мисије, као и да се у авиону налази бомба сачињена од уранијума У235, названа „Мали дечак“, која представља најразорније оружје у дотадашњој историји цивилизације.

У 7.25 јапански радар регистровао је како се граду приближава амерички бомбардер и радио-везом узбунио округ Хирошима. Међутим, над градом је безазлено кружио само један авион, чинило се да нема опасности. Био је понедељак ујутру и становници Хирошиме започели су своје дневне обавезе. Нико од 255.000 становника града није могао да очекује пакао који ће уследити.

 

 

 

Драги читаоци, да бисте нас лакше пратили и били у току, преузмите нашу апликацију за АНДРОИД

naukakrozprice.rs

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име