Духовни живот уопште није у посетама театру и читању романа. И да бисмо помогли својој души треба да одемо тамо где се душа лечи. Ако желимо да лечимо телесну болест, онда тражимо место које има проверену традицију лечења, прибор и услове за лечење, и оно најважније – много излечених болесника.

Постоје стотине људи који су излечени од душевног бола. И сви су они били у потпуности излечени само на једном месту и само код једног Лекара. То лечилиште је Црква, а најбољи, главни и једини Лекар душевног бола је — Бог!

Тај Лекар не лечи за новац, него то ради бесплатно и с великом љубављу. Тај Лекар чека онога коме је лоше и увек је спреман да пружи Своју руку помоћи. Он не рекламира себе, код њега нема викенда и пауза за ручак.

Он је увек спреман да приступи лечењу ваше душе. Тај лекар не лечи фалсификованим, него вечно живим, провереним и веома ефикасним лековима. Он
никада и никоме није одбио помоћ. Он вам неће на- метати себе, и неће вас терати да се лечите код Њега, зато што тај Лекар уважава вашу слободу и избор. Тај Лекар, једноставно, хоће искрено да вам помогне зато што вас воли. Он рачуна на ваше поверење према Њему и на то да ћете урадити оно што вам је прописао.
и ви ништа не ризикујете ако Му се обратите.

КАКО БОГ ЛЕЧИ ДУШЕВНУ БОЛЕСТ?

Ми схватамо да је душевни бол изазван нарушавањима наших душевних потреба. Значи, очигледно је да да се тај бол лечи управо задовољавањем потреба душе. Чули сте да постоји практично канонизован списак људских потреба (најпознатија је тзв. Масловљева пирамида) међу којима су. самореализација, признање, социјални статус, комуникација, припадност. Да ли је то но што је заиста потребно човеку Не, чак ако сагласно том списку будете имали све од побројаног, ви нећете бити потпуно срећни. Зато што ће срећан бити само онај ко још задовољава и потребе душе. А оне се ипак разликују од поменутог списка.

Зато што је, у ствари, најважнија потреба душе љубав. А Бог и јесте љубав. Приближавање Богу увећава љубав. Удаљавање од Бога, кроз грех, умањује љубав, и увећава душевни бол.

Значи, души нису потребне само световне ситнице. Њој је потребан Сам Бог. Само Он је може задовољити. И Он је спреман да нам да Себе. Он хоће да нам да Себе и да нас преко тога избави од бола и просвети наше душе љубављу. Молитву пореде са дисањем душе или са храном за душу. Свако ко се молио, осетио је тачност ових поређења на себи. Наука није могла да опипа, нити да измери ту супстанцу, то нешто, што се дешава у души приликом молитве. Црква ту супстанцу, то нешто, . назива блатодаћу. Молитва је најбољи лек за душевни бол. Ништа мање потребан извор благодати за човека јесте – Причешће Телом и Крвљу Христовом. Овај текст није богословски. Желимо само да вам укажемо на једини исправан пут за излечење душе од њеног бола. Зато ћемо о великом чуду Причешћа рећи само то да су плодови овог чуда несумњиви и опипљиви. Многи људи које познајем Причешћем су се избавили од тешких психичких растројстава, телесних болести, очајања, депресије, а једном сам својим очима видео да жена оздрављује од меланома (веома агресивног злоћудног тумора коже). Причешћу претходи лековита Света Тајна Покајања и Исповести, За време исповести човеку се праштају сви греси које је исповедио. Из његове душе као да се избацују сви ти ексери које је он забио у њу. исцељују се све ране нанете себи. Савест човекова постаје чиста. Сећате ли се још увек оног осећаја како је човеку добро у души кад му је чиста и мирна савест: Наравно, можемо се задовољити краткотрајним ефектом после одређене кризе, али убрзо ће доћи нова криза. Можда тежа од претходне. Ако не желите да осећате бол, већ желите да увек живите у љубави и радости, морате непрекидно да се бринете о души. Треба да навикнемо себе да дајемо души оно што јој је потребно и да не чинимо оно што је рањава. Зато је
потребно променити своје навике. То је дуг процес, који захтева непрекидну пажњу и напоре. Али, како уз помоћ Лекара будете проналазили своје грешке и исправљали их у дубинама своје душе, тегобе ће се смањивати, а осећање истинске радости испуни вашу душу.

Главни посао излечења и поправљања нећете урадити Ви, него тај непроцењиви, свезнајући и свељубећи Лекар. од вас се тражи само да прихватите тај чудесни дар исцељења. Уколико желите да будете телесно здрави, треба да поштујете правила хигијене. Ако желите да будете душевно здрави, онда такође треба да поштујете духовно-душевне хигијенске норме. Како је тим поводом рекао професор Зураб Кекелидзе, главни психијатар Министарства здравља Руске Федерације и директор Државног научног центра за социјалну и судску психијатрију „В. П, Сербски“: “ Постоји појам психохигијена (хигијена душе) Не ради оно што нарушава психичко здравље! Прочитај десет заповести, тамо је све записано! Ако не познајемо законе, чинимо мноштво глупости“.

О томе говори искуство поколења која су живела пре нас. Они су све ово одлично схватали, видели и осећали резултате и преносили деци. И немојте да кудите бол, немојте да се жалите на њега, немојте да патите, него идите и лечите се.

 

Из књиге – Од бола ка победи

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име