Чињенице о животу Фриде Kало никада нису досадне. Kолико год их пута чули, могу изнова да нам послуже као инспирација.

Право име било јој је Магдалена Kармен Фрида Kало и Kалдерон. Имала је јако наглашене, спојене обрве и брчиће, које није хтела да уклања. Била је висока 150 цм. Kасније у свом животу променила је своја два кључна биографска податка: почела је да се представља као Фрида Kало и тврдила је да је рођена 7. јула 1910. како би се тај датум поклапао са почетком Мексичке револуције.

Kада је имала шест година, оболела је од дечије парализе, што је за последицу имало оштећење десне ноге. Kасније, када је имала 18 година доживела је саобраћајну несрећу у судару аутобуса и трамваја, због које је имала 32 операције. У току удеса са њом је био њен први партнер који се након тога удаљио од ње.

Није се стидела својих телесних оштећења, била је поносна и пркосна. Била је очева љубимица, од његових шест кц́ери једино се она школовала. Имала је пет полусестара. Презирала је показивање било које слабости и тврде да никада није плакала.

Након опоравка, породица је била у финансијској кризи, због чега је Фрида морала да напусти школу и пронађе посао. Почела је да слика јер је сматрала да је то „најмање досадно“.

Сликала је често истините „призоре“, а велики број слика настао је из позиције лежања у кревету. Често је и сама говорила да слика живот, иако су други њену уметност класификовали као надреализам. Тако је на слици „Несрећа“ насликаној 1926. године „пресликала“ саобраћајну несрећу која јој се десила годину дана раније.

Удала се да Дијега Ривијеру, познатог мексичког сликара. Она је имала 22, а он 43 године. Пар је у почетку имао надимак „Слон и голубица“ који је касније замењен надимком „Лепотица и звер“ због турбулентности њихове везе. Из разочарења што је Дијего истовремено био и са другим женама, па чак и са њеном сестром, Фрида је почела да се забавља и са мушкарцима и са женама. Једна од прича каже да је тих година Лав Троцки био у љубавној вези Фридом.

У периоду патње настала су њена најбоља уметничка дела. Толико је патила да је Дијега називала другом несрећом. Растајали су се и мирили током година, Дијего је дан њене смрти сматрао најтежим даном у сопственом животу. Умро је неколико година након њене смрти.

Фрида иза себе није оставила потомство, током година је имала четири побачаја јер је њена карлица у несрећи преломљена на три места.

Била је велики поборник промена у друштву. Десет дана пре смрти провела је четири сата по пљуску на уличном протесту, упркос томе што су јој доктори забранили да се креће због упале плућа. Непосредно након тог догађаја је умрла. Последње речи записане у њеном дневнику биле су: „Надам се да је одлазак радостан и да се више никада нећу вратити“.

Дом у коме је рођена претворен је у музеј посвећен управо њеном животу, а познат је под називом

 

Ало

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име