Психолошки ефекат тога како започињемо реченицу је велики. Ево неколико савета како то никако не би требало да радите.

1. “Да будем искрен”

Саговорник би могао да се запита значи ли то да до сада нисте били искрени током разговора. Због овог додатка наша реченица, тј. наш став губи кредибилитет.

2. “Без увреде, али…”

Чим саговорник чује ове речи, подсвесно се већ спрема за увреду и развија одбрамбене вербалне механизме. Приликом критиковања требало би да будемо јако опрезни. Саговорника можете отворено питати жели ли да чује једну конструктивну критику. Радије започните реченицу с фразом попут ‘забринута сам зато што’ и онда објасните свој став.

3. “Звучаће глупо…”

Ова фраза ствара утисак да немате самопоуздања и не верујете у оно што говорите. Пре свега вам може наштетити у пословним приликама у којима се од вас очекује одлучно преузимање иницијативе.

4. “Да сам ја на твом месту…”

У ситуацијама када нико није ни тражио ваше мишљење, ова фраза свакако је непожељна. У случају да неко и тражи ваш савјет, избегните је њоме поручујете да ви знате боље. Уместо ње искористите фразе попут „можда би могла да покушаш…“ или „јеси ли размишљала о томе да…“.

5. “Можда грешим, али…”

Заузмите се јасно за свој став. Ако мислите да сте у праву и чврсто стојите иза тога, онда то и реците.

6. “Знам тачно како се осећаш и…”

Чувајте се ове фразе ако разговарате са особом која нпр. тугује због нечега. Никада не смемо претпоставити да у потпуности разумемо нечију бол јер је то индивидуална ствар. Своје саосећање или разумевање изразите на другачији начин и не заборавите да је у тим ситуацијама људима најчешће потребно само раме за плакање и неко ко ће их у тишини саслушати.

7. “Само да знаш…”

Kада се користи у расправама, ова фраза може подстаћи сукоб и потребу саговорника да се брани.

 

Крстарица

 

Драги читаоци, да бисте нас лакше пратили и били у току преузмите нашу апликацију за Андроид

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име