Протеклог викенда у парохији цркве Светог Ђорђа у Kлирвотеру, америчка држава Флорида, одржан је сада већ традиционални Serbfest, коме је, по казивању организатора, присуствовало преко 3.000 Срба из свих крајева Америке.

Лепо и сунчано време учинило је да фестивал буде посећен сва три дана свога трајања, а окупио је припаднике свих генерација српске дијаспоре, од деце и омладине, па све до оних који су овде дошли пре седам и више деценија и утрли пут поколењима која долазе.

Фестивал је имао богат културно-уметнички програм, а поред живе фолк музике посетиоцима је приказан документарни филм “7000 душа” Сањина Мирића о страдању српских ратних заробљеника у логорима у Чешкој за време Првог светског рата. Одржан је и мини фолклорни фестивал на коме су наступили домаћини из Kлирвотера, фолклорна група “Ђурђевак”, са својим гостима, фолклорним групама из Чикага, Детроита и Ст. Петерсбурга (Флорида).

Организоване су биле црквене туре са водичем, а гости су могли да обиђу и музејску поставку српских традиционалних костима и артефаката, као и видео приказ српских културних добара и природних лепота.

Наравно, није изостала ни традиционална српска кухиња, јели су се специјалитети са роштиља, пекле палачинке, пило домаће пиво вино и ракија.

За децу су биле организоване традиционалне српске игре, јахање коња и друге занимације, у зависности од узраста.

Општи је утисак да су се домаћини, предвођени свештеником Милошем Ждралићем, показали као изузетни гостопримци и организатори јер су гости за њих имали само речи хвале.

До следећег Серб Феста!

 

Serbiantimes

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име