Dugo očekivani film Jelene Popović, „Man of God” („Čovek Božji”), primio je, dva puta u mesec dana, Nagradu publike – na 43. Moskovskom međunarodnom filmskom festivalu (MIFF) i na Festivalu grčkih filmova u Los Anđelesu (LAGFF). Reč je o filmu koji govori o životu Svetog Nektarija Eginskog Čudotvorca, čiji se zemaljski život završio 1920. godine, zbog čega je i sâm film „Čovek Božji” posvećen stogodišnjici od upokojenja svetog Nektarija. Za scenario i režiju filma zaslužna je Jelena Popović, dok je filmska muzika delo Zbignjeva Prajsnera, koji je komponovao i muziku za filmove Kšištofa Kješlovskog. Uz „Simeon Entertainment” i „View Master Films”, u produkciji filma su, među mnogima, učestvovali i manastir Vatoped sa Svete Gore Atonske, Grčki Institut Svetog Maksima, kao i Mitropolija Mesogeje i Lavreotike, dok su u snimanju filma učestvovali grčki glumac Aris Servetalis, koji je glumio svetog Nektarija, holivudski glumac Miki Rurk i ruska zvezda Aleksandar Petrov, zajedno sa ekipom izvanrednih grčkih glumaca.

Film je međunarodnu premijeru imao na 43. MIFF, krajem aprila, gde su ga predstavili scenaristkinja i režiserka Jelena Popović i popularni ruski glumac Aleksandar Petrov, koji je glumio Nektarijevog bliskog asistenta. Na Festivalu, film je dobio jednu od najcenjenijih nagrada – Nagradu publike. Nagrada se smatra za jednu od najvažnijih festivalskih nagrada i predstavlja, prema rečima Neos Kosmosa, „potvrdu veoma toplog prihvatanja [filma] od strane publike i kritičara tokom njegove dobro posećene premijere”.

Ni mesec dana kasnije, film „Čovek Božji” je, u okviru Festivala grčkih filmova u Los Anđelesu (LAGFF) u Sjedinjenim Američkim Državama, koji je održan od 10. do 30. maja, emitovan dva puta, u subotu 22. maja i u nedelju 23. maja, i tom prilikom film je ponovo dokazao svoju popularnost, odnevši Orfejevu Nagradu publike. Osim pomenuta dva uspeha, film „Čovek Božji” je takođe nominovan za najbolji film na filmskom festivalu u Feniksu, koji će biti održan od 12. do 22. avgusta, dok će se, nakon uspešnog učešća na festivalima, „Čovek Božji” u bioskopima prvo pojaviti u Grčkoj i na Kipru, 26. avgusta, dok se potom očekuje i njegova šira međunarodna projekcija.

„Nepravedno prognan, osuđen bez suđenja, oklevetan bez povoda, a ipak njegova ljubav prema Bogu i bližnjima pobedila je sve”, izjavili su iz produkcijske kuće „Simeon Entertainment”, koja je učestvovala u stvaranju filma, i dodali  da film „Čovek Božji” „prikazuje iskušenja svetog Nektarija Eginskog, koji podnosi nepravednu mržnju svojih neprijatelja, istovremeno propovedajući Reč Božju i želeći dobro svima”. Film „Čovek Božji”, koji predstavlja odu o istrajnosti i moralnosti, poniznosti i posvećenosti, skromnosti i odanosti, pripoveda priču o životu svetog Nektarija, čiji je život bio pun iskušenja, a koji nas podseća na vrednost „svetlosti” i konstantnog traganja za njom. Jelena Popović, filmski producent, reditelj i pisac, želela je da napiše scenario o „potrazi za svetlošću”, koji može da inspiriše ljude da prebrode životne poteškoće. Ona je želela da poruči ljudima da bi trebalo da imaju veru, da budu dobri, da praštaju i da je svima moguće da pronađu radost u turbulentnom životu.

Jelena Popović rođena je u Srbiji. Sa šestnaest godina odlazi u Ameriku, gde je dugo živela u Los Anđelesu i gde se bolje upoznaje sa hrišćanstvom. Prekretnica u nastanku projekta bila je knjiga o životu svetog Nektarija, koja je očarala Jelenu Popović, nakon što ju je pročitala 2012. godine. U toku pripremanja filma, usled okolnosti u njenom životu, Jelena se vraća u rodni Beograd. Putovala je više puta na ostrvo Eginu u posetu manastiru koji je obnovio sveti Nektarije i prilikom svake posete osećala je veliku radost, koju, kako je rekla, nije mogla da objasni. Upravo Egina i jeste jedno od značajnijih mesta na kojem se odigralo snimanje filma.

Snimanje filma se, osim na Egini, odvijalo i na raznim drugim mestima povezanim sa životom svetog Nektarija, uključujući i bolnicu Aretejon u Atini. U njoj se i danas nalazi svetinja, sa kandilom koje neprestano gori ispred ikone svetog Nektarije, na drugom spratu, u sobi 2, u kojoj je u 74. godini, 8. novembra 1920. godine, izdahnuo svetitelj Nektarije. Veličina i profil ličnosti kakva je bio sveti Nektarije zahtevala je od glumca koji je glumio svetog Nektarija da bude u stanju da dodirne čoveka, a da čak ni usta svoja ne otvori, zbog čega je Jelena Popović ovu ulogu dala grčkom glumcu, Arisu Servetalisu. U filmu se, pored Arisa Servetalisa, pojavljuju i ruska zvezda Aleksandar Petrov, kao i legendarna holivudska zvezda Miki Rurk, kome Jelena Popović, nikada nije zaboravila kratku, ali snažnu ulogu u filmu „The Pledge” („Zavet”, 2001), režiranom od strane Šon Pena. Miki Rurk je u filmu „Čovek Božji” imao kratku, ali uticajnu ulogu. On je tumačio lik paralizovanog čoveka, čudesno izlečenog od strane svetog Nektarija, u vreme kada je Nektarije bio na samrti u bolnici Aretejon u Atini, dok je Petrov – koji je oduševljen kako svetiteljem, čijim životom je ostao zapanjen, tako i režiserkom Jelenom Popović, za koju je izjavio da je „čista, iskrena, duboka i talentovana osoba” – tumačio ulogu Nektarijevog bliskog asistenta.

Zvanični trejler filma „Čovek Božji” objavljen je u martu i moguće ga je pogledati na:

Izvori:

 

 

Eparhija Bačka

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime