Дуго очекивани филм Јелене Поповић, „Man of God” („Човек Божји”), примио је, два пута у месец дана, Награду публике – на 43. Московском међународном филмском фестивалу (МИФФ) и на Фестивалу грчких филмова у Лос Анђелесу (LAGFF). Реч је о филму који говори о животу Светог Нектарија Егинског Чудотворца, чији се земаљски живот завршио 1920. године, због чега је и сâм филм „Човек Божји” посвећен стогодишњици од упокојења светог Нектарија. За сценарио и режију филма заслужна је Јелена Поповић, док је филмска музика дело Збигњева Прајснера, који је компоновао и музику за филмове Кшиштофа Кјешловског. Уз „Simeon Entertainment” и „View Master Films”, у продукцији филма су, међу многима, учествовали и манастир Ватопед са Свете Горе Атонске, Грчки Институт Светог Максима, као и Митрополија Месогејe и Лавреотике, док су у снимању филма учествовали грчки глумац Арис Серветалис, који је глумио светог Нектарија, холивудски глумац Мики Рурк и руска звезда Александар Петров, заједно са екипом изванредних грчких глумаца.

Филм је међународну премијеру имао на 43. МИФФ, крајем априла, где су га представили сценаристкиња и режисерка Јелена Поповић и популарни руски глумац Александар Петров, који је глумио Нектаријевог блиског асистента. На Фестивалу, филм је добио једну од најцењенијих награда – Награду публике. Награда се сматра за једну од најважнијих фестивалских награда и представља, према речима Неос Космоса, „потврду веома топлог прихватања [филма] од стране публике и критичара током његове добро посећене премијере”.

Ни месец дана касније, филм „Човек Божји” је, у оквиру Фестивала грчких филмова у Лос Анђелесу (LAGFF) у Сједињеним Америчким Државама, који је одржан од 10. до 30. маја, емитован два пута, у суботу 22. маја и у недељу 23. маја, и том приликом филм је поново доказао своју популарност, одневши Орфејеву Награду публике. Осим поменута два успеха, филм „Човек Божји” је такође номинован за најбољи филм на филмском фестивалу у Фениксу, који ће бити одржан од 12. до 22. августа, док ће се, након успешног учешћа на фестивалима, „Човек Божји” у биоскопима прво појавити у Грчкој и на Кипру, 26. августа, док се потом очекује и његова шира међународна пројекција.

„Неправедно прогнан, осуђен без суђења, оклеветан без повода, а ипак његова љубав према Богу и ближњима победила је све”, изјавили су из продукцијске куће „Simeon Entertainment”, која је учествовала у стварању филма, и додали  да филм „Човек Божји” „приказује искушења светог Нектарија Егинског, који подноси неправедну мржњу својих непријатеља, истовремено проповедајући Реч Божју и желећи добро свима”. Филм „Човек Божји”, који представља оду о истрајности и моралности, понизности и посвећености, скромности и оданости, приповеда причу о животу светог Нектарија, чији је живот био пун искушења, а који нас подсећа на вредност „светлости” и константног трагања за њом. Јелена Поповић, филмски продуцент, редитељ и писац, желела је да напише сценарио о „потрази за светлошћу”, који може да инспирише људе да преброде животне потешкоће. Она је желела да поручи људима да би требало да имају веру, да буду добри, да праштају и да је свима могуће да пронађу радост у турбулентном животу.

Јелена Поповић рођена је у Србији. Са шестнаест година одлази у Америку, где је дуго живела у Лос Анђелесу и где се боље упознаје са хришћанством. Прекретница у настанку пројекта била је књига о животу светог Нектарија, која је очарала Јелену Поповић, након што ју је прочитала 2012. године. У току припремања филма, услед околности у њеном животу, Јелена се враћа у родни Београд. Путовала је више пута на острво Егину у посету манастиру који је обновио свети Нектарије и приликом сваке посете осећала је велику радост, коју, како је рекла, није могла да објасни. Управо Егина и јесте једно од значајнијих места на којем се одиграло снимање филма.

Снимање филма се, осим на Егини, одвијало и на разним другим местима повезаним са животом светог Нектарија, укључујући и болницу Аретејон у Атини. У њој се и данас налази светиња, са кандилом које непрестано гори испред иконе светог Нектарије, на другом спрату, у соби 2, у којој је у 74. години, 8. новембра 1920. године, издахнуо светитељ Нектарије. Величина и профил личности каква је био свети Нектарије захтевала је од глумца који је глумио светог Нектарија да буде у стању да додирне човека, а да чак ни уста своја не отвори, због чега је Јелена Поповић ову улогу дала грчком глумцу, Арису Серветалису. У филму се, поред Ариса Серветалиса, појављују и руска звезда Александар Петров, као и легендарна холивудска звезда Мики Рурк, коме Јелена Поповић, никада није заборавила кратку, али снажну улогу у филму „The Pledge” („Завет”, 2001), режираном од стране Шон Пена. Мики Рурк је у филму „Човек Божји” имао кратку, али утицајну улогу. Он је тумачио лик парализованог човека, чудесно излеченог од стране светог Нектарија, у време када је Нектарије био на самрти у болници Аретејон у Атини, док је Петров – који је одушевљен како светитељем, чијим животом је остао запањен, тако и режисерком Јеленом Поповић, за коју је изјавио да је „чиста, искрена, дубока и талентована особа” – тумачио улогу Нектаријевог блиског асистента.

Званични трејлер филма „Човек Божји” објављен је у марту и могуће га је погледати на:

Извори:

 

 

Епархија Бачка

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име